December 22-én Gyergyószentmiklóson az OneSES kávézóban került sor a Hagyományőrzők találkozója negyedik kiadására, melynek idén az “Élő magyar népzene és néptánc” mottót adták a szervezők, a 16 Patak Egyesület, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki szervezete.

A Bethlen Gábor Alap által támogatott projekt célja a hagyományos magyar érték megmentése, és a felhalmozott tudás átadása, továbbörökítése azáltal, hogy a székelyföldi magyar népzene és néptánc-mozgalom, valamint kultúrával foglalkozó civil szervezetek képviselői számára, lehetőséget biztosít, hogy elméleti és gyakorlati tudásukat, tapasztalataikat megosszák egymással, és keressék a közös utat az általuk képviselt értékek minél szélesebb körű megismertetésére és népszerűsítésére. A rendezvényen a „Gyergyai szép ragyogós csillag…” fénye a ma tükrében – barangolás a gyergyói hagyományos tánc és zene kertjében címmel előadást tartott Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője, valamint Molnár Szabolcs, a Hagyományok Háza munkatársa. Az előadásokat gyergyóremetei hagyományőrzők tánca tette hangulatosabbá, színesebbé.

A résztvevők érdeklődését bizonyította a témához kapcsolódó számos kérdés, az egyik résztvevő részéről pedig elhangzott az a következtetés, hogy több népzenei témájú előadásra, beszélgetésre lenne szükség Gyergyószentmiklóson. A rendezvényt táncház zárta, amelyen a szárhegyi Cika zenekar játszott.

Nagy Csaba