A szatmárnémeti EMNT Demokráciaközpontban leadták a 25000-ik honosítási kérelmet, melyet a hét éve működő iroda kisebb ünnepséggel tett emlékezetessé. Az eseményen jelen volt Csulák Péter konzul is.

Nem mindennapi eseménynek volt helyszíne december 12-én a szatmárnémeti EMNT Demokráciaközpont: benyújtotta honosítási kérelmét a 25 000 igénylő, Moldován László, aki bár Szatmárnémetiben született, egyéves korában, 1948–ban elhagyta szülővárosát és azóta Izraelben él, ám különösen fontos volt számára, hogy a magyar állampolgárságot igénylő dossziét abban a városban nyújtsa be, ahol meglátta a napvilágot, s ahová hét évtized után tért vissza először. A nem mindennapi igénylő okmányait kisebb ünnepség keretében a külön az erre az alkalomra Szatmárnémetibe érkezett Csulák Péter konzul vette át.

Levegőben vibráló izgalom, pezsgősüveg, piros-fehér-zöld torta jelezte, hogy nem mindennapi eseményre készülődött a szatmárnémeti EMNT Demokráciaközpont, amely az országban elsőként, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit, és az elmúlt évek során a nemzeti érdeket szolgálva segített a honosításban, a magyar állampolgárság igénylésében. „Ez a decemberi nap mondhatni visszatromfol annak a másiknak, december 5-nek, a lelki Trianon napjának, s a 25 000 honosítási kérelem újabb bizonysága a nemzeti összetartozásnak” — fogalmazott Csókási-Budaházi Attila irodavezető, hozzátéve: különös megtiszteltetés számukra, hogy Moldován László hozzájuk fordult, és itt, Szatmárnémetiben kérte a honosítást. A külön erre az alkalomra érkezett Csulák Péter kolozsvári konzul — megköszönve a honosításban eddig nyújtott segítséget — emlékeztetett: magyar állampolgárságot igényelhetnek mindazok, akiknek a felmenőik magyarországi állampolgárok voltak, s fontos, hogy az igénylők beszéljék a magyar nyelvet. „Örömmel várjuk honfitársainkat, akik eddig is a nemzet tagjai voltak, s ez a státuszuk most csak jogilag erősödik. Remélem, sokan élnek még az egyszerűsített honosítás lehetőségével — de az igencsak ritka jelenség, hogy valaki visszatérjen szülőföldjére, és ott nyújtsa be dossziéját” — mondta, miközben átvette Moldován László iratcsomóját.

Az eseményen Csókási-Budaházi Attila elmondta: továbbra is várják a honosodni vágyókat, akiknek az EMNT Demokráciaközpont munkatársai készségesen segítenek a szükséges iratok kitöltésében, valamint egyéb, az állampolgársághoz kötött feladatokat is ellátnak. Ugyanígy várják azokat is, akik szavazatukkal részt kívánnak venni a jövő év tavaszán esedékes anyaországi választásokon, és regisztrálni szeretnének a választói névjegyzékbe.

(Közlemény a www.frissujsag.ro nyomán)