2017. július. 26. szerda
Főoldal » Hírek

Hírek

Bálványos/Tusványos a biztos pont – ez a magvas mottója idei nyári szabadegyetemünknek. Értelmezése céljából a Hegyi beszédet idézem: „Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát. És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze, mert kősziklára építtetett.” 

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nyítónapján Önrendelkezés Európában – a bevándorlók szempontja segít? címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek. Az eseményen Cristian Kollman, a Südtirolel Feiheit képviselője, Elisabeth Nauclér, aland-szigeteki politikus, Andrea Carteny, a római Sapienza Egyetem oktatója és Komlóssy József, a SENCE alelnöke szólalt fel. A beszélgetést Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke moderálta. 

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly Sátrában, Borbély Zsoly Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnökbe bemutatta nemrégiben megjelent Nemzetellenes támadás a magyar érdekek ellen. Az 1997-es Bolyai-vita a Szabadság hasábjain című könyvét.

Tízedik évfordulóját ünnepeljük annak, hogy a Magyar Ifjúsági Tanács átvette Tusványos szervezését – jelentette ki Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szerda délelőtti megnyitóján. 

A magyar kormány mindig külön gondolt és gondol a kárpátaljai magyarokra, tudva, hogy milyen nagy gondokkal kell szembenézniük, de tudniuk kell, hogy a kormány mindig tekintettel van az érdekeikre – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton a kárpátaljai Tiszapéterfalván, a IV. Turul Expo kiállítást megnyitó beszédében. Az eseményen jelen volt Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elnöke, valamint Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke is. 

Magyarságillúzió vs. nemzeti utilitarizmus, státusztörvény, magyar bel- és nemzetpolitika, következetesség vs. megalkuvás, csonkaország, csak nehány címszó a vaskosan dokumentált igényes kötetből. Tabuk és hamis mítoszok dőlnek meg, a hatásvadász sokkolás szándéka nélkül. Szövegei az előszót író Raffay Ernő szerint "súlyos kérdésekre súlyos válaszokat” adnak.

Július 16–26. között immár ötödik alkalommal kerül megszervezésre a Kárpát-medencei Gyerektábor Zalaegerszegen, melyen az anyaországon kívül erdélyi, felvidéki és kárpátaljai gyerekek egyaránt részt vesznek.

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) elnöke, Ferran Suay és Davyth Hicks, a szervezet főtitkára Mihai Tudosenak, az új román miniszterelnöknek, is elküldte azt a korábbi – Sorin Grindeanu volt miniszterelnöknek, Călin Popescu-Tăriceanunak, a szenátus elnökének, valamint Liviu Dragneanak, a képviselőház elnökének címzett – levelet, melyben kifejezték támogatásukat a közigazgatási törvény módosítási javaslataival kapcsolatban.

 

Kevesebb, mint három hét múlva elkezdődik Tusnádfürdőn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos – tájékoztatta a sajtó képviselőit Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a rendezvény politikai felelőse, valamint Fancsali Barna, a Tusványost immár tíz éve szervező Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.

O organizaţie internaţională dedicată apărării drepturilor lingvistice a adresat o scrisoare Prim-ministrului României şi Preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului Ferran Suay şi Davyth Hicks, preşedintele şi secretarul general al Reţelei Europene pentru Egalitatea Limbilor (European Language Equality Network, ELEN) au trimis – la iniţiativa Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) – o scrisoare d-lui Sorin Grindeanu, prim-ministrul României, respectiv d-lor Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Prin acest document ei şi-au exprimat sprijinul în privinţa propunerilor de modificare a legii administraţiei publice locale.

A Nagyváradi Szigligeti Színházban nyitották meg hivatalosan és ünnepélyesen az V. Szent László Napokat június 19-én este, egy köszöntőbeszédeket követő emlékezetes gálaműsorral. Azt megelőzően, délután főhajtásra és koszorúzásra került sor a városalapító lovagkirály szobránál. 

A Bihar Megyei Munkáltatók Fóruma egy Memorandum Biharért című dokumentum elfogadását kezdeményezte, amelynek aláírására a romániai megyében létező és működő főbb politikai-gazdasági érdekképviseletek, valamint társadalmi szervezetek és felsőoktatási intézmények reprezentánsait kérték fel. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA