2017. április. 27. csütörtök
Főoldal » Szatmár megye

Szatmár megye

Lírai tájrajz – ez lehetne a műfaja Sütő Éva, újságíró, író a szatmári EMNT székházban bemutatott Érmelléki embermesék című kötetének, amely a Betlen Gábor alapon keresztül a Magyar Kormány támogatásával került kiadásra. 

Nagy érdeklődés övezte Bíró András Zsolt antropológis Szatmárnémetiben tartott előadását. A Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, a Kurultáj nevű, méltán híres rendezvény főszervezője a magyar történelem egyik legrégebbi korszakába vezetett hallgatósága. 

Több mint másfél évtizede annak, hogy átszakadt az egyik, Nagybánya környéki aranykitermelő ülepítőtavának gátja és 100 ezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Lápos folyóba, majd a Szamosba és a Tiszába. Ez volt szűkebb térségünk eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája, mely szélesebb kitekintésben is listavazetőnek számít: szakértők szerint európai szinten a második helyen áll az ukrajnai atomrobbanás után, ezért is nevezik sokan a Tisza Csernobiljának a 2000-ben bekövetkezett cianidszennyezést.

A 17 évvel ezelőtt történt tiszai cianidszennyezés kapcsán tartottak március 11-én konferenciát Szatmárnémetiben. Mint elhangzott, a szervezők – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári szervezete és a Négy Folyó Egyesület – célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A tervek szerint a jövőben rendszeresen tartanak majd hasonló eseményeket annak okán, hogy a Tisza Csernobiljaként is emlegetett, óriási természeti károkkal járó ökológiai katasztrófát okozó, potenciális veszélyt hordozó létesítmények a mai napig is nagy számban találhatóak Erdély bányavidékein.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA