2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Dokumentumok » Archívum » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Zökkenőmentesen zajlik Erdélyben az egyszerűsített honosítás - 2011.02.01.

Zökkenőmentesen zajlik Erdélyben az egyszerűsített honosítás - 2011.02.01.

2014. 01. 08.
Megosztás:

Február elsején az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács központi irodájában, a kolozsvári Rhédey-házban tartott sajtótájékoztatót Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja és Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közép-erdélyi régiójának elnöke, a Demokrácia Központok igazgatója.

Toró T. Tibor köszönetet mondott a magyar Országgyűlésnek, az egyszerűsített honosítást lehetővé tevő törvényért. Elismerősen szólt a történelmi egyházakról és a sajtóról, amiért támogatják a jogszabály kivitelezését. Tájékoztatása szerint a Demokrácia Központok erdélyi munkatársai szorosabb együttműködést szorgalmaznak a dél- és muravidéki, valamint a horvátországi magyar kollégákkal. Kölcsönös látogatások révén kicserélik tapasztalataikat, és segítik egymást az egyszerűsített honosítás kivitelezésében.

Wetzel Tamás elmondta: az egyszerűsített honosítás kilencven év adósságát törleszti; semmiféle fennakadás nincs, az ügyintézés zökkenőmentesen zajlik, a visszajelzések pozitívak. Közölte: a honosítás nem egyszerű közigazgatási eljárás, hanem olyan heroikus munka, amelyben felemelő érzés részt venni.

Gergely Balázs arról tájékoztatta a sajtót: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjai 26 településen nyújtanak segítséget az egyszerűsített honosítási kérelem benyújtásához. Január végéig közel 17–18 000 érdeklődő kereste fel az irodákat. A fokozott érdeklődés, és a gördülékenyebb ügyvitel miatt megkezdte munkáját a tudakozóközpont is, amely a 0264 308 208-as telefonszámon hívható, hétköznapokon 8–20 óráig. A tíz napja működő szolgáltatás célja, hogy tájékoztassa az érdeklődőket, és fogadási időpontokat biztosítson a területi irodákhoz. A Demokrácia Központok munkatársai kimennek olyan félreeső településekre is, ahol gondot okoz a legközelebbi irodához való beutazás. A Demokrácia Központok munkáját komoly mértékben sehol nem akadályozták, országszerte rendben zajlik az ügyintézés.

Szilágyi Mátyás tájékoztatása szerint a csíkszeredai, kolozsvári és szabadkai külképviseleteken a legnagyobb az érdeklődés a sok évtizeden át megtagadott jog visszaállítása iránt.

 

Kolozsvár, 2011. február 1.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA