2019. október. 15. kedd
Főoldal » Hírek » Vásárhely: megnyitották A hallgatás fala című kiállítást

Vásárhely: megnyitották A hallgatás fala című kiállítást

2015. 02. 20.
Megosztás:

Péntek délelőtt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában megnyitották A hallgatás fala című kiállítást, mely a kommunista diktatúra elnyomó politikáját és az 1989-es forradalmi eseményeket mutatja be. A vásárhelyen látható tárlat nem előzmények nélküli: a forradalom 25. évfordulója alkalmából előzőleg már bemutatásra került úgy Brüsszelben, mint Budapesten, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében látható volt Temesváron, Nagyváradon és Menyőben is. 

Vásárhely: megnyitották A hallgatás fala című kiállítást

A vásárhelyi megnyitón Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke elmondta: fontosnak érezték, hogy a kiállítás-sorozatból ne maradjon ki Vásárhely sem, hiszen a város számos alkalommal volt helyszíne történelmi eseményeknek, így az ott élők 1989-ben is kivették részüket a rendszerváltoztatásból. Beszédében Cseh Gábor hozzátette: a kiállítás arra is kiváló alkalmat szolgál, hogy az áldozatokra emlékezzenek, s hogy a tárlatot megtekintők ne feledhessék, a forradalom vérbefojtói közül sokan még ma is köztünk járnak.

Vásárhely: megnyitották A hallgatás fala című kiállítást

Kincses Előd ügyvéd a 89-es események idején is Tőkés László mellett állt, visszaemlékezésében pedig a forradalmi események néhány pillanatát részletekbe menően mesélte el. Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója ehhez kapcsolódva 1989 történelmi hátterét vázolta fel, kiemelve a most megnyílt kiállítás fontosságát.

A tárlat a mai napon (február 20-án) 18:00 óráig ingyenesen látogatható. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA