2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Uzon: minden zászló helyett százat

Uzon: minden zászló helyett százat

2014. 01. 28.
Megosztás:

A brassói ítélőtábla döntése nyomán eltávolították a székely zászlót az uzoni polgármesteri hivatalról. A lobogót január 28-án a község lelkészei vették át, és arra biztattak, hogy minél többen tűzzék ki saját portájukra a zászlót. A közös imán megjelentek a háromszéki magyar pártok képviselői és néhány helybéli lakos is.

„Nem értem mit akarnak: kaptak ajándékba egy országot, s most azt hiszik, hogy csak az övék” – méltatlankodik egyikük.

Uzon: minden zászló helyett százat

„Felháborodottan vettük tudomásul, hogy az ítélőtábla eltávolíttatta a községházáról a székely zászlót, és azt gondoltuk, hogy mi kell, hogy átvegyük a zászlótartó szerepét” – mondta a megjelent lelkészek nevében nyilatkozó Sánta Imre, bikfalvi református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megyei elnöke.

„Meghurcolták a község választott polgármesterét amiatt, hogy minden támadás, feljelentés, prefektusi felszólítás ellenére kiállt székely szimbólumaink mellett. Azt gondoljuk, hogy, nekünk, lelkészeknek, egyrészt meg kell védenünk a közösségnek azt a tagját, akit támadás ért, mert rajta keresztül megalázták az egész közösséget, másrészt pedig ki kell állnunk jelképeink védelmébe – mondta Sánta Imre. Hozzátette: „van egy pozitív hozadéka is ennek az ítéletnek: tételesen megfogalmazzák benne, hogy magánterületén mindenki azokat a szimbólumokat használja, amelyeket akarja. Akkor ne féljünk, tűzzük ki házainkra a székely zászlót!” – biztatott a bikfalvi lelkész.

Uzon: minden zászló helyett százat

„Szögezzük le: Romániában nincs olyan törvény, amely megtiltaná a székely zászló használatát. A törvény csak az idegen országok szimbólumairól rendelkezik, Székelyföld pedig nem egy idegen ország, így zászlójának használata nem ütközhet a törvénybe” – fogalmazott Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszéki szervezetének ügyvezető elnöke.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA