2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Ülésezett az ELEN Választmánya: fókuszban a regionális és kisebbségi nyelvek

Ülésezett az ELEN Választmánya: fókuszban a regionális és kisebbségi nyelvek

2017. 06. 11.
Megosztás:

Az ELEN Választmányi ülését 2017. június 10-én tartották Valenciában, a régióban működő egyik tagszervezet meghívására. A Választmányi ülés a tagszervezetek képviselőinek egy szűkebb, mintegy 15 fős döntéshozó fóruma, mely az évente szervezett küldöttgyűlések közti időszakban felel az európai szintű lobbiszervezet tevékenységéért. A Választmány tagja Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke is, és e testület tagjai közt találhatók még a baszk, katalán, galíciai, asztúriai, gall, skót, ír, okszitán nyelv népszerűsítéséért dolgozó regionális szervezetek képviselői is.

Ülésezett az ELEN Választmánya: fókuszban a regionális és kisebbségi nyelvek

Az ELEN elnöke Ferran Suay házigazdaként köszöntötte az ülés résztvevőit, melynek első felében a Választmány tagjai meghallgatták Marina Albiol Guzmán EP-képviselő rövid előadását a nyelvi diszkriminációról, és Rafael Castelló egyetemi tanárt, aki a Valenciai Egyetemen következetesen bevezetett katalán nyelvhasználatról adott tájékoztatást, valamint Fernando Padilla, aki az asztúriai nyelvhasználatról beszélt. Az ülés első felében jelen volt az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartája Titkárságának vezetője, aki többek közt tájékoztatott arról, hogy a Romániáról szóló jelentésről két hét múlva tárgyalnak. Mint ismeretes, az EMNT és az SZNT közös árnyékjelentést küldtek a Nyelvi Karta romániai alkalmazásával kapcsolatban, és ez év április elején a Karta szakértői találkoztak Kolozsváron az árnyékjelentések készítőivel. Sándor Krisztina elmondta Sixto Molinának, hogy remélik, az általuk megfogalmazott hiányosságok és szempontok megjelennek majd az Európa Tanács által szeptemberre várható jelentésben.

Az ülésen résztvevőkkel Sándor Krisztina ismertette az elküldött árnyékjelentéssel kapcsolatos tudnivalókat, valamint a Romániában az RMDSZ által beterjesztett közigazgatási törvénymódosító javaslatcsomag nyelvhasználatra vonatkozó kedvező javaslatait. Ugyanitt szóba került a FUEN által elindított aláírásgyűjtés is, mely Minority SafePack néven vált ismertté.

Davyth Hicks, az ELEN főtitkára ismertette a szervezet fontosabb közelmúltbeli és jelenlegi eseményeit, feladatait, a cselekvési tervvel összhangban, melyet az európai kisebbségi vagy regionális nyelvek hatékonyabb érvényesítése érdekében állítottak össze.

A Választmányi ülésen megvitatták a Brexit következményeit a skót, ír, welszi és gall nyelvhasználatra vonatkozóan. Az európai uniós források kiesése többek közt ezen nyelvek további népszerűsítésének – helyenként újratanulásának – esélyeit is csökkentik. Az ülésen felvetették, hogy hasznos lenne létrehozni egy tudományos műhelyt, mely segítené az ELEN munkáját. Paul Bilbao, az ELEN alelnöke, a baszk nyelvi egyenlőségért küzdő szervezet képviselője bemutatta a Donostia Protokollumot, mely egy olyan alapirat, ami jó eszköz lehet a regionális és kisebbségi nyelvek minél szélesebb körű elfogadtatásához.

A Választmány külön tárgyalt a katalóniai helyzetről, különösen hogy éppen az ülést megelőzően két nappal jelentette be a katalán parlament elnöke, hogy a függetlenedésre vonatkozó népszavazást idén október 1-én szervezik meg. Az ELEN katalán tagszervezete, a Plataforma pe la Llengua tagjai bizakodók, az ELEN Választmánya pedig támogatja őket törekvéseikben.

Az ülés hátralevő részében szó volt a galíciai nyelvhasználat helyzetéről, az ELEN és a tagszervezetek folyamatban levő közös európai uniós támogatású projektjeiről, valamint az ELEN további népszerűsítéséről és más szervezeti ügyekről. Az ELEN éves, általában ősszel szervezendő Küldöttgyűlésére ugyancsak Valenciában kerül sor – a tartomány parlamentjének támogatásával.

Mint ismeretes, az ELEN 44 európai nyelvi közösség tagságával működő hálózat, mely a különböző európai kisebbségi és regionális nyelvek egyenlőségéért küzd. Az EMNT a 2014 novemberében csatlakozott hivatalosan is a szervezethez.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA