2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Újévi fogadáson értékelte az elmúlt esztendőt az EMNT és a Néppárt

Újévi fogadáson értékelte az elmúlt esztendőt az EMNT és a Néppárt

2015. 01. 05.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetei 2014. december 28-án, vasárnap este újévi fogadást szerveztek a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az ünnepség első felében évértékelő beszédek hangzottak el – zenei és irodalmi kitérőkkel –, majd baráti koccintásra került sor.

Újévi fogadáson értékelte az elmúlt esztendőt az EMNT és a Néppárt

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke indította a beszédek sorát. Úgy értékelte: nagyon sok csatát vívtak meg az elmúlt esztendőben. Közel százezer romániai magyar állampolgárnak segítettek a regisztrációban, megteremtve annak a feltételét, hogy voksolhassanak a magyar országgyűlési választásokon. Hatvanezer levélszavazatot gyűjtöttek be Erdély-szerte, mely hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországnak ismét kétharmaddal megválasztott nemzeti kormánya legyen. Az EP-választáson sikerült megőrizni az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét, pedig egy olyan kényszerhelyzetbe szorították a nemzeti oldalt, melyből lehetetlennek tűnt a továbblépés. Az államfő-választási kampány, és a jelöléshez szükséges aláírások összegyűjtése is komoly munkát jelentett, s bár nem a várt eredmény született, nem vallott szégyent a Néppárt – sorolta az év eredményeit Csomortányi István. Kifejezte reményét, hogy a következő év egy békésebb év lesz, melynek során sikerül a 2016-os helyhatósági választásokra úgy felkészülni, hogy jobb eredményt érjenek el a jelöltek.

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke beszédében szintén számot vetett az elmúlt esztendő eredményeivel és kudarcaival. Felhívta a figyelmet: jövőképet kell felmutatni az elszegényedett vidék számára, és ebben segíthetnek a néppárti falugazdászok. Az alelnök sikerként könyvelte el az idén második alkalommal megszervezett Szent László Napokat is, mely közel 40 ezer embert vonzott. „Tevékenységünkkel azt a munkát folytatjuk, amelyet Tőkés László 1989-ben elkezdett, s amelyet azóta is, az állandó akadályoztatás ellenére végez” – szögezte le Zatykó Gyula.

Újévi fogadáson értékelte az elmúlt esztendőt az EMNT és a Néppárt

Szilágyi Zsolt alelnök kifejtette: nem csak egy, hanem a temesvári népfelkelés évfordulója alkalmából huszonöt esztendőről kell számot vetni. „Mérhetetlen energiaforrás arra gondolni, milyen tiszta lélekkel, lángoló akarattal, őszinte szóval tudtunk akkor a jövőbe nézni, és huszonöt év után joggal érzik sokan azt, hogy a forradalmat, a szabadság ügyét ellopták” – fogalmazott Szilágyi. Hozzátette: Temesvár ma is a hit, az erő, a remény üzenetét hordozza. Az EMNT és a Néppárt munkáját értékelve Szilágyi elmondta, a kudarcok ellenére szükség van egy olyan politikai csoportosulásra, mely a megújulás és a remény üzenetét hordozza egy olyan időszakban, amikor majdhogynem az egész politikai osztály kompromittálódik.

Tőkés László, az EMNT elnöke beszédében kifejtette: büszke a Néppárt Bihar megyei szervezetére, mert a legjobb teljesítményt nyújtotta az államelnöki választás alkalmával. Bihar példát mutat a Szilágy és Szatmár megyei Néppárt-szervezeteknek, hogy következetes, kitartó munkával lehetséges eredményeket elérni. Tőkés László gratulált a demokráciaközpontok eredményes működéséhez, melyet az EMNT stratégiai partnere, a magyar kormánypárt is elismer. Hiányolja azonban az önkéntesen végzett munkát a szervezet életéből. „Meg kell találnunk az egyensúlyt, hogy éppen olyan odaadással végezzék munkájukat azok, akik fizetségért, és azok, akik önkéntesen dolgoznak” – vélekedett az EMNT elnöke, aki szerint Bihar megye ebben a tekintetben is élen jár. Arra a lelkesedésre van szükség, mely a 90-es évek elején jellemezte – akkor még az RMDSZ keretében folytatott – szervező munkát.

Végezetül az est moderátora, Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke mondott köszönetet a munkatársak, önkéntesek, szimpatizánsok egész éves munkájáért.

Az este ünnepélyes hangulatát Kristófi János zongorajátéka, illetve F. Márton Erzsébet és Török Sándor szavalatai teremtették meg.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA