2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Udvarhelyszék jól vizsgázott az országgyűlési választáson

Udvarhelyszék jól vizsgázott az országgyűlési választáson

2014. 04. 10.
Megosztás:

A magyarországi országgyűlési választások alkalmával történő szavazás udvarhelyszéki eredményeiről számolt be Nagy Pál, az udvarhelyszéki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, és Jakab Attila, a székelyudvarhelyi Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Udvarhelyszék jól vizsgázott az országgyűlési választáson

Nagy Pál, Jakab Attila

„Erdély szintjén a 400 ezer honosított magyar állampolgár közül 135 ezren regisztráltak a magyarországi választásokra, ebből 100 ezren az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáin keresztül jelentkeztek a választói névjegyzékbe. A 100 ezer erdélyi szavazatból pedig országos szinten mintegy 70 ezer magyar állampolgár döntött úgy, hogy irodahálózatunkra bízza szavazatát, hogy biztonságban eljusson a magyarországi külképviseletekre” – ismertette az adatokat Nagy Pál. Mint mondta, jelenleg a külhoni szavazatok jelenlegi feldolgozottsága szerint a szavazók 95 százaléka a Fideszre szavazott. „Ez azt bizonyítja, hogy 2010-ben a magyar kormány jól döntött, amikor lehetővé tette, hogy mi is szavazhassunk. Az emberek ezt egy komoly gesztusként értékelték. Pozitív élményekre szükségünk van, hogy itthon megmaradjunk” – mondta.

„A választások lejártával a munka folytatódik, a továbbiakban is foglalkozunk honosítással, irodánkban már vannak előjegyzések, egyre nagyobb az igény a vidéki kiszállásokra is és ezeket teljesítenünk kell” – zárta összegzőjét Nagy Pál.

Jakab Attila, a Néppárt székelyudvarhelyi elnöke bevezetőjében elmondta, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni az április 6-ai választás történelmi jelentőségét: „Száz év után első ízben választhattunk mi, külhoni magyar állampolgársággal rendelkező magyarok az  országgyűlési választásokon.”

Jakab elmondta, hogy 2013 augusztusától, idén március 22-éig folyamatosan dolgoztak azon, hogy minél több magyar állampolgár részt vehessen a választásokon. Ennek eredményeként Udvarhelyszéken 12.909 magyar állampolgárt segített az iroda a regisztrációban, amelyből 10.663 személy bízta a szavazatát az iroda munkatársaira, hogy eljuttassák Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára.

Udvarhelyszéken a 26 közigazgatási egység mindenikével valamilyen formában fel tudták venni a kapcsolatot, elsősorban a Néppárt helyi szervezeteinek segítségével, a lelkészek és polgármesteri hivatalokkal közösen, pártállástól függetlenül tudtak együtt dolgozni. „Udvarhelyszék jól vizsgázott az első olyan magyar országgyűlési választáson, amelyen mi is választhattunk” – összegezte a sajtótájékoztató végén Jakab Attila.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA