2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Tőkés Lászlót kitüntették Washingtonban

Tőkés Lászlót kitüntették Washingtonban

2014. 06. 02.
Megosztás:

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az elmúlt héten az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) meghívásának eleget téve Washingtonban járt. Csütörtökön este a HAC jubileumi, 10. gálavacsoráján vett részt, melynek keretében átvette az emberi jogok és a Kárpát-medencei magyarság kollektív jogainak bátor védelmezéséért odaítélt kitüntetést. A HAC idei kitüntetje – Tőkés László mellett – Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának néhai elnöke és a Magyar Baráti Közösség volt.

Tőkés Lászlót kitüntették Washingtonban

Az amerikai fővárosban tett látogatás keretében több fontos találkozóra is sor került. Tőkés László látogatást tett Szapary György magyar nagykövetnél, majd a gálaestet követő napon az amerikai kongresszus Tom Lantosról elnevezett emberi jogi bizottságának két társelnökével, a demokrata Jim McGovern és a republikánus Frank Wolf képviselővel találkozott, valamint Rosa DeLauro demokrata képviselővel is eszmecserét folytatott, aki az erdélyi magyarok ügyét egykor felkaroló Christopher Dodd szenátor munkatársa volt.

Frank Wolf felidézte az 1989-es romániai népfelkelés emlékét egy a tulajdonában lévő lyukas román zászlóval emlékeztetve, hogy annak idején az amerikai kongresszusban is felléptek a Ceaușescu diktatúra ellen – egyebek mellett az amerikai legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megvonásával Ceausescu Romániájától.

Tőkés Lászlót kitüntették Washingtonban

A politikus tárgyalást folytatott Lee Edwardsszal, a washingtoni Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnökével, akinek gratulált a testület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából.

Találkozott továbbá az amerikai magyar kongresszusi csoport társelnökeinek, Andrew P. Haris és David Joice kongresszusi képviselők munkatársaival, akik nemrég levélben fordultak John Kerry külügyminiszterhez, hogy lépjen fel a román kormánynál annak érdekében, hogy az állam maradéktalanul szolgáltassa vissza a magyar egyházak 1945 után elkobzott javait. Szintén ők kérték John Kerry külügyminisztert, hogy járjon közben a román államelnöknél és a kormánynál Tőkés László Románia Csillaga érdemrendjének visszavonására irányuló erőltetett törekvés ügyében.

Kongresszusi tárgyalásaira elkísérte őt Hámos László, az amerikai Magyar Emberi Jogok Bizottságának elnöke és Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség elnöke. Az utóbbi szervezet vezetőjének Tőkés László átadta a neki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által két éve odaítélt Báthory-díjat.

A megbeszéléseken Tőkés László az egyházi restitúció mellett a marosvásárhelyi egyetem magyar főtagozata akadályoztatásának és az Erdélyi Magyar Néppárt-támogatók zaklatásának ügyét is felvetette.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA