2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Tőkés László levele a Székely Szabadság Napján résztvevőknek

Tőkés László levele a Székely Szabadság Napján résztvevőknek

2014. 03. 11.
Megosztás:

Székely Nemzeti Tanács
Izsák Balázs elnök úrnak
Marosvásárhely

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Megemlékezők!
Kedves Testvéreim és Honfitársaim!

Tőkés László levele a Székely Szabadság Napján résztvevőknekA Székely Szabadság Napja alkalmából ezúton küldöm harcos üdvözletem mindazoknak, akik a tilalmas viszonyok ellenére a székelyvásárhelyi Postaréten összegyűltek.

Marosvásárhelyre figyeljen a világ!” – ekképpen hangzott a felhívás világszerte. Én magam, Strasbourgba menet, Veletek szinte egy időben, az Európai Parlament plenárisán készülök felemelni a szavam Székelyföld területi autonómiája és erdélyi magyarságunk önrendelkezésének az ügye mellett.

Kós Károly Kiáltó szava visszhangzik bennem. Hogyha a területében meggyarapodott románság meg fogja becsülni erdélyi magyar polgárait – szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni – a legjobb akaratunk ellenére, és saját kárára, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket.

Találó példa erre 1990 Fekete Márciusa, valamint a városi hatóságok mostani törvényellenes tiltó határozata a Szabadság Napjának békés felvonulása ellenében. Önrendelkezésünk jogának tudatában ezt a diktatórikus jogfosztást nem tűrhetjük.

Jancsó Benedek, az 1918-ban alapított Székely Nemzeti Tanács létrehívója valamikor ezeket írta: A székely nem akar szolga lenni. „Aki benne szolgát keres, igen sokszor csalódhatik, aki viszont munkatársul fogadja, igen ritkán, vagy éppen sohasem. A székely, mint népdalaiban énekli, mindig szabad székely akar maradni, s büszke bércek lakója!” (A székely nép)

Isten szabadnak teremtett minket – nem szolgának. Emberi és nemzeti jogaink nem képezhetik alku tárgyát. Nem hagyjuk a román kormány csapdájába csalatni magunkat. Szabadságunkért rendületlenül kiállunk.

Autonómiát Székelyföldnek! Szabadságot a Székely Népnek!

Hajrá Erdély! Hajrá Székelyföld! Hajrá Partium!

Éljen a magyar szabadság! Éljen a Haza!

Nagyvárad, 2014. március 10.

Tőkés László
Erdély európai képviselője
az EMNT elnöke

Tőkés László levele a Székely Szabadság Napján résztvevőknek

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke felolvassa Tőkés László levelét

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA