2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Tőkés László lett az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság egyik alelnöke

Tőkés László lett az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság egyik alelnöke

2014. 07. 11.
Megosztás:

Az Európai Parlament szakbizottságai június 7-i üléseiken megválasztották a testületek elnökeit és alelnökeit. Fontos szakbizottsági tisztségekhez jutottak egyes magyar képviselők. Tőkés László erdélyi néppárti képviselő (Fidesz–KDNP) például az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság alelnöke lett.

Az Európai Parlament a múlt héten döntött a bizottságok összetételről, most hétfőn pedig a testületek megválasztották vezetőségüket: az elnököt és négy alelnököt. A bizottságok összetételének és a megválasztott vezetőknek is tükrözniük kell a parlament összetételét, az egyes frakciók nagyságát. A képviselők ugyanis frakciókban, képviselőcsoportokban üléseznek, amelyekbe politikai – és nem nemzeti – hovatartozásuk alapján kerülnek.

Az Európai Parlamentben jelenleg hét képviselőcsoport működik. Képviselőcsoport akkor alakulhat, ha legalább 25 képviselő csatlakozik hozzá, amelyeknek legalább az uniós tagállamok negyedét képviselniük kell, vagyis legalább hét országból kell érkezniük.

Tőkés László lett az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság egyik alelnöke

A legnagyobb frakció az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja, amelybe a 751 tagú parlamentben 220 képviselő tartozik. Ennek megfelelően ez a frakció kapta a legtöbb bizottsági elnöki és alelnöki posztot. És mivel a magyar EP-képviselők zöme néppárti, több magyar képviselő is bizottsági alelnöki posztot kapott.

A Fidesz–KDNP listáján az EP jutott erdélyi képviselőt, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, volt királyhágómelléki református püspököt, a romániai rendszerváltás emblmatikus alakját az emberi jogokkal foglalkozó szakbizottság (DROI) alelnökévé választották. A szakbizottság alapvetően az Unión kívüli országokkal kapcsolatos emberi és kisebbségi jogi kérdésekkel foglalkozik. A spanyol szocialista Elena Valenciano lett a bizottság elnöke, a másik három alelnök: a román néppárti Cristian Preda, a spanyol liberális Fernando Maura Barandiarán és a német zöld Barbara Lochbihler.

A szintén erdélyi származású Gál Kingát (Fidesz–KDNP) újraválasztották az alapjogi és állampolgársági kérdésekkel foglalkozó szakbizottság (LIBE) alelnökévé, ahol már a korábbi években is küzdött az európai baloldal Magyarország elleni lejárató támadásaival.

A kárpátaljai Bocskor Andreát (Fidesz–KDNP) az EP oktatási és kulturális kérdéseivel foglalkozó szakbizottságában (CULT) választották első számú alelnökké. A bizottság szintén fontos a magyar ügyek szempontjából, hiszen olyan témák szerepelnek a napirendjén, mint a nyelvi és kulturális sokszínűség, a határokon átnyúló oktatási és kulturális programok, valamint az ifjúság- és médiapolitika.

Az EP Petíciós Bizottságának egyik alelnöki tisztét Csáky Pál szlovákiai képviselő (MKP) fogja betölteni. A bizottság a felvidéki magyarság számára fontos súllyal bír.

Winkler Gyula romániai képviselő (RMDSZ) alelnöki pozíciót szerzett az EP nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó szakbizottságban (INTA).

Ezekkel fontos tisztségekkel tovább erősödik a magyar néppárti képviselők súlya és tekintélye, ami további lehetőségeket teremt a nemzeti érdekek eredményes képviselete előtt.

A magyarországi EP-képviselők közül alelnöki poszthoz jutott még Jávor Benedek (Együtt–PM), aki a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottság (ENVI) első alelnöki posztját kapta meg a zöldek frakciójának képviseletében. A szocialista Ujhelyi István (MSZP) a közlekedés és idegenforgalmi bizottság (TRAN) alelnöke lett.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA