2019. július. 24. szerda
Főoldal » Hírek » Tőkés László: „előttünk egy nemzetnek sorsa áll”

Tőkés László: „előttünk egy nemzetnek sorsa áll”

2014. 04. 01.
Megosztás:

Felhívás

Március 15-i ünnepi üzenetét Orbán Viktor miniszterelnök azzal a magvas gondolattal zárta, hogy: magyarnak lenni egyet jelent a bátorsággal.

Szabadságharcaink idején ez a két szó valóban szinonimája volt egymásnak. Kisebbségben élő külhoni magyarságunknak jogai és szabadsága kivívásához különösképpen nagy szüksége van erre a rendíthetetlen bátorságra.

Tőkés László: „előttünk egy nemzetnek sorsa áll”„Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek” – valljuk Ady Endrével. Huszonöt esztendővel az internacionalista kommunista diktatúra bukása után azt is a Költővel együtt hisszük, hogy: „Ez a világ nem testálódott / Tegnaphoz húzó, rongy pulyáknak... S aki mást akar, mint mi most van”, annak bátran színt kell vallania, nemzetünk közös ügye mellett ki kell állania, és vállalnia kell a ráeső részt a rendszerváltoztatás folytatásában, a nemzeti önrendelkezés, valamint a határokon átívelő nemzetegyesítés megvalósításában.

Nem is olyan régen az előttünk járóknak még vérük hullatásával és életük odaáldozásával kellett megbizonyítaniuk bátorságukat és hazafiságukat. Noha mostani politikai küzdelmeink tétje nem kevésbé komoly, nemzetünk jövője nem véres szabadságharcokban, hanem békés választásokon dől el. Az igazság és a szabadság melletti demokratikus kiállás viszont ma is hasonló cselekvő bátorságot követel meg mindannyiunktól.

Több mint százévi megszakítás után, egységesülő nemzetünk polgáraiként mi, külhoni magyarok újból jogot nyertünk arra, hogy a közelgő választásokon együtt döntsünk a nemzet sorsáról. Korszakos jelentőségű, bátor nemzetpolitikai győzelemnek számít, hogy ide eljutottunk, és Magyarország alaptörvénye szellemében, ekképpen vállal közösséget egymással és felelősséget egymásért az egész nemzet.

A közösségi önrendelkezés, valamint a kedvezményes honosítás zászlóvivőjeként működő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében ezúton fordulok felhívással erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy éljenek állampolgári jogukkal, és szavazatuk leadásával vegyenek részt az április 6-i nemzeti választásokon. Jómagam az EMNT nagyváradi demokráciaközpontja segítségével juttatom el szavazatomat az illetékesekhez. Arra kérnék mindenkit, hogy most már ne bízzuk a Román Postára az értékes voksot, hanem személyesen, illetve egyházaink, a honosítás során érdemeket szerzett EMNT-irodáink (demokráciaközpontjaink), vagy más, megbízható szervezetek segítségével juttassák el mielőbb szavazataikat Magyarország külképviseleteihez.

„Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.”

Nagyvárad, 2014. március 31.

Tőkés László
az EMNT elnöke

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA