2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Tőkés László Csíkszeredában: az autonómia elsődleges

Tőkés László Csíkszeredában: az autonómia elsődleges

2014. 05. 22.
Megosztás:

Tőkés László európai parlamenti képviselővel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével találkozhattak szerdán este Csíkszeredában az érdeklődők. A beszélgetést az Erdélyi Magyar Néppárt két alelnöke, Szilágyi Zsolt és Papp Előd vezette fel, kifejtve, Tőkés mindig is az autonómia pártján állt, és tovább is ez a politikai cél jelent számára prioritást.

Tőkés László Csíkszeredában: az autonómia elsődleges

Tőkés László felszólalásában összefoglalta a 1989-es események óta eltelt két és fél évtized tanulságait. Pályafutásában két dátumot tart sikeresnek: 1989 decemberét, amikor a zsarnokság elleni fellépése lavinaszerűen rombolta le a kommunista rendszert, illetve 2007 májusát, amikor önálló jelöltként a romániai magyarság juttatta európai képviselői mandátumhoz. Felidézte, a következő európai választásokon sikerült kiegyezni az RMDSZ-szel, hogy a romániai magyarok érdekeit közösen képviseljék, el is érték ezzel, hogy országszinten a szavazók 9 százaléka a magyar jelöltekre voksolt, de – mint rámutatott – ez az egyezség sajnos csődöt mondott.

Tőkés László Csíkszeredában: az autonómia elsődleges

Tőkés elmondta, nem akart többet európai parlamenti megbízatást vállalni, de úgy érezte, nem utasíthatja vissza Orbán Viktor ajánlatát, hogy a nemzeti listán szerepeljen. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje részletezte, az autonómiát minden körülmények között képviselni kell, ahogy a Fidesz Magyarország gazdasági függetlenségéért száll síkra, az erdélyi magyar közösségeknek is kötelességük az önrendelkezésért harcolni, mert ha nem, nincsenek távlatok.

Tőkés László Csíkszeredában: az autonómia elsődleges

Tőkés opportunistának nevezte az RMDSZ autonómiaharcát, és számos példát hozott fel arra, hogy ezt az elvet hányszor áldozták fel a politikai érdek oltárán. Példaként említette, az RMDSZ legutóbb az MPP-vel egyezkedve, egy éve készíti autonómiatervezetét, amiről, mióta újra kormányon vannak, ritkán lehet hallani. Említette az SZNT kezdeményezését is, hogy az autonómia támogatását szavazzák meg a székelyföldi önkormányzatok képviselő-testületei, ezt – mint mondta – az RMDSZ mindeddig nem karolta fel.

Tőkés László kijelentette, a nemzeti listán is az erdélyi magyar polgárok érdekeit, törekvéseit fogja képviselni, irodája mindig nyitva fog állni a valós közérdeki igényeket megfogalmazók előtt.

Szőcs Lóránt
Forrás: szekelyhon.ro

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA