2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Tőkés László: „A Néppárt az egyetlen hiteles alternatíva!”

Tőkés László: „A Néppárt az egyetlen hiteles alternatíva!”

2016. 05. 06.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács azt a pártot támogatja a helyhatósági választásokon, amelyik az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács eredetei elképzelései szerint az autonómia hiteles képviseletét vállalja, és az önrendelkezést az erdélyi magyarság legfontosabb célkitűzésének tartja – jelentette ki Tőkés László, az EMNT elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tőkés elmondta: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a parlamenti választások és a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó magyarországi népszavazási kezdeményezés esetében is aktívan, teljes mellszélességgel támogatja a Néppártot.   

Tőkés László: „A Néppárt az egyetlen hiteles alternatíva!”

„A második rendszerváltozásnak a posztkommunista rendszert kell megbuktatnia, hisz ami jelenleg folyik az minden, csak nem demokrácia” – mondta Tőkés. Az EMNT elnöke szerint ez a politikai örökség az RMDSZ neptuni árulásával hozható párhuzamba, hisz kiszolgálták Románia Európa Tanácshoz való csatlakozását, és ezért feladták önálló politikájukat. Tőkés szerint az RMDSZ kiegyezett a román politikai osztállyal és megvásárolta a kormánytagságát, majd hozzátette: „Az RMDSZ plakátokon hirdeti, hogy megvédi a himnuszt és a zászlót, de kivel szemben? Hisz az RMDSZ kormánytagként, kormány közeliként alakítója ennek a helyzetnek, és nem áldozata. A felelősségben bűnrészes módon osztozik a román politikai osztállyal.” Tőkés szerint feltűnő, hogy mennyire túlsúlyba került az RMDSZ országos vezetésében a korrupt Bihar megyei RMDSZ, mely „megvásárolta és bekebelezte a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, mely egyébként az ellenállás bástyája volt az RMDSZ opportunizmusával szemben.”

Tőkés László kijelentette: világos, hogy az RMDSZ-t megvásárolták, egyre másra jelennek meg erről a tényfeltáró újságcikkek. „Az RMDSZ a magyar nemzeti közösségnek járó, a mi adólejeinkből származó összeget sajátítja ki és osztja el szinte ellenőrzés nélkül, a romániai magyarság egyetlen képviselőjének adva ki magát a román hatalmi szándékok szerint. Már az illetékesség szintjén megkérdőjelezhető ez a módszer, hisz nem jogosultak arra, hogy rendelkezzenek a magyarság közös pénzével, amelyből minden romániai magyar állampolgárnak részesülnie kellene. Ez a bújtatott korrupció odáig megy, hogy a pénz nagy részét pártépítésre, infrastruktúrafejlesztésre használják, míg a kultúrát kampányolás céljából finanszírozzák csak, és a pénzösszeg csupán egyharmadát kegyeskednek szétosztani, ritka kivételektől eltekintve, saját táboron belül” – mondta az EMNT elnöke.

Az EP-képviselő ugyanakkor gyászosnak tartja a Magyar Polgári Párt szereplését is. „Az MPP-t azzal a céllal hoztuk létre, hogy alternatívát teremtsünk az RMDSZ-szel szemben, de sajnos ez a fonákjára fordult, és az RMDSZ bekebelezte a nála jóval kisebb pártot a már említett korrupció jegyében. Négy évvel ezelőtt számítottunk az EMNP és az MPP fúziójára, megteremtve ezzel az ellenzéki egységet. Ennek legfőbb kerékkötője Biró Zsolt volt, aki teljesen szembeköpte az MPP választási szabadságról szóló jelszavát, és egyik fő megosztójává vált a magyar polgári oldalnak” – mondta Tőkés, aki szerint az MPP a nemzeti egység helyett a pártegységet választotta.

Jelen helyzetben a romániai magyarság egyetlen hiteles képviselője a Néppárt, szoros szövetségben az EMNT-vel, és ezért is támogatják a választási kampányban a törvény biztosította keretek között – jelentette ki Tőkés. „A Néppárt jelenti az egyetlen hiteles alternatívát annak érdekében, hogy bekövetkezzen a már említett politikai rendszerváltozás. Az RMDSZ erős, mert a szerzett pénzen bebetonozta magát, és Bukarest segítségével kisajátította a magyarság szinte összes hatalmi pozícióját. Nagyon nehéz dolgunk van, de a legfőbb irányadó az, hogy igazunk van. Így gondoltam 1989-ben és így gondolom most is. Nem sikerpropaganda-orientált magatartást tanúsítunk, nem vagyunk hajlandók sem az opportunizmusra, sem a korrupcióra céljaink elérése érdekében, mert számunkra nem a cél szentesíti az eszközt. Arra kérjük a magyar szavazópolgárokat, hogy ne hagyják magukat félrevezetni, ne hagyják magukat megvásárolni” – hangsúlyozta az EMNT elnöke.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: a szervezet alaposan kiveszi részét a választási kampányból. „Helyi és megyei jelöltlistákon több, az EMNT-ben tisztséget viselő személy is van. A kilenctagú országos elnökségből négyen szerepelnek, közöttük jómagam is. Az EMNT illetve jogi háttérszervezete, az EMNT Egyesület anyagilag nem támogatja a Néppárt kampányát. Az viszont közismert, hogy az irodáink legtöbb helyen közösen működnek, és az sem titok, hogy sok közös önkéntesünk van” – számolt be az ügyvezető elnök, majd hozzátette: az EMNT továbbra is zavartalanul végzi – a magyar kormány megbízásából – egyik alapfeladatát, a honosítási tevékenységet.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA