2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Tőkés László a MÁÉRT-en: az RMDSZ kérjen bocsánatot!

Tőkés László a MÁÉRT-en: az RMDSZ kérjen bocsánatot!

2014. 11. 21.
Megosztás:

Orbán Viktor miniszterelnök nyitóelőadásával kezdetét vette a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülése. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában kitért a honosítási folyamatra és a romániai államelnök-választásra is. Az ülésen részt vett Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Mátis Jenő alelnök is.

A magyar Parlamentben került sor a MÁÉRT plenáris ülésére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: szövetségeseiket arra kérik, segítsenek a magyar érdek érvényesítésében. A miniszterelnök szeretné, ha az önérdekelvű gondolkodás a magyar külpolitikában is megjelenne.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában elmondta: a magyar kormány stratégiai partnereként a honosítási folyamatot sikerre vitték és teljesítették a vállalt feladatot, valamint elkötelezettek a folytatás iránt is. Az EMNT elnöke kitért az európai parlamenti választások értékelésére is, mely esetben a magyar kormány példásan oldotta meg a határon túli nemzetegyesítést. A Kárpát-medencei Autonómia Tanácsának elnökeként Tőkés arról is beszámolt, hogy folytatni kívánják az integrált autonómiaküzdelmet, mely mindeddig – véleménye szerint – nem tudott kellően megerősödni. „A Nemzeti Együttműködés Rendszerében egységesen kell képviselni az autonómia ügyét, hiszen csak így tudunk sikereket felmutatni” – jelentette ki az EMNT elnöke.

Tőkés a romániai államelnök-választás eredményét és az azt megelőző kampányt elemezve élesen bírálta az RMDSZ vezetőségét. Szégyenletesnek nevezte, hogy míg Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke felkérte a néppárti frakció tagjait – melynek az RMDSZ is tagja –, hogy a romániai államelnök-választáson támogassák Klaus Johannist, addig az RMDSZ – hallgatólagosan és nyíltan is – a magyarellenes szocialista jelöltet, Victor Pontát támogatta. „Az elmúlt három államelnök-választás során az RMDSZ rossz oldalon állt. A temesvári forradalom 25 éves évfordulójához közeledve ez még súlyosabbnak tűnik: egyfelől büszkék lehetünk arra, hogy a rendszerváltásban aktívan szerepet vállaltunk, másrészt szégyenkezünk, hogy a bukaresti magyar képviselet révén posztkommunista társaságba keveredett az erdélyi magyarság” – jelentette ki Tőkés László. Az EMNT elnöke szorgalmazta, hogy a legutóbbi választások fényében kezdjenek új fejezetet a romániai politikai életben, az RMDSZ-nek pedig – meglátása szerint – bocsánatot kellene kérnie azért, hogy az elmúlt 25 évben nem megfelelőképpen álltak az autonómia ügye mellett.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA