2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Tőkés a magyarság elvárásait közvetítette Johannisnak

Tőkés a magyarság elvárásait közvetítette Johannisnak

2014. 11. 20.
Megosztás:

Az Európai Parlament néppárti frakciójának mai ülésén Manfred Weber elnök meleg szavakkal méltatta Klaus Johannis elnökké való megválasztatását, és jókívánságait fejezte ki a romániai néppárti küldöttségnek.

Theodor Stolojan delegációvezető napirenden kívüli tájékoztatójában a román demokrata-liberális jobb-közép pártszövetség történelmi győzelmének nevezte a választási sikert, külön is kiemelve a 80%-ban jelöltjükre szavazó nyugaton élő románok, valamint az ifjú választónemzedék érdemeit. Annak ellenére, hogy a választáson alulmaradt Victor Ponta nem hajlandó lemondani a miniszterelnökségről, „a demokráciáért vívott küzdelem tovább folytatódik” – zárta szavait a volt kormányfő.

A választásokhoz kapcsolódó román nyelvű felszólalásában Tőkés László európai képviselő azzal egészítette ki a képet, hogy nem csupán az idegenben élő románok, hanem a túlnyomó többségben magyarok lakta Székelyföld lakossága is 80%-os arányban támogatta Klaus Johannis megválasztatását. Minekutána nyilvánvaló, hogy az erdélyi magyar választók meghatározó többsége nem az RMDSZ szocialista koalíciós partnerének, hanem a néppárti Keresztény Liberális Szövetségnek a jelöltjére szavazott, erdélyi képviselőnk eddigi opportunista politikájának a felülvizsgálatára, illetve a néppárti keresztény-demokrata értékekhez való visszatérésre szólította fel az RMDSZ vezetőit.

Tőkés László az előző napon a magyarországi néppárti küldöttséget is tájékoztatta az államelnök-választás magyar vonatkozásairól. Ugyanakkor levélben köszönte meg Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének a romániai választási kampányban való cselekvő részvételét, nem utolsósorban pedig, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében – román és német nyelvű – levélben fejezte ki jókívánságait és a magyarság elvárásait Klaus Johannis államelnöknek.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA