2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Tízéves az EMNT – négy személyiséget tüntetnek ki Kós Károly-díjjal

Tízéves az EMNT – négy személyiséget tüntetnek ki Kós Károly-díjjal

2013. 12. 11.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tízéves tevékenységét értékelte dióhéjban Sándor Krisztina ügyvezető elnök és Toró T. Tibor, az EMNT korábbi ügyvezető elnöke (jelenleg az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke) egy szerdán Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón, három nappal az EMNT jubileumi gálaestje előtt.

Toró T. Tibor felidézte, hogy az EMNT létrehozásának a végső löketet az RMDSZ 2003-as szatmárnémeti kongresszusa adta meg, amelyen megfosztották Tőkés Lászlót a tiszteletbeli elnökségétől, megerősítve ezzel a szakadást az addig egységes romániai magyar képviseletben. Ez a mozzanat váltotta ki az EMNT létrehozását, hogy parlamentszerű közképviseleti intézményként megjelenítse az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket. Az RMDSZ 1996-os kormányra lépését követő években az autonómia helyett a kormányzati részvétel vált a szövetség stratégiai célkitűzésévé. 2002–2003-ra az RMDSZ-en belül megfogalmazódott az a vélemény, hogy az autonómiatörekvés nem vezet sikerre – ezzel sokan nem értettek egyet, ők voltak azok, akik 2003 elején jelen voltak a szatmárnémeti Láncos-templomban és elhatározták az EMNT létrehozását. Nemsokára megalakult az EMNT 31 tagú Kezdeményező Testülete, majd 2003 végére megszületett az EMNT személyi elvű autonómiára vonatkozó törvénytervezete, majd a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott Székelyföld-autonómiastatútum. Mindkét tervezetet elutasította a parlament, idézte fel Toró T. Tibor. Hangsúlyozta: a törvényhozási kudarcok ellenére ezek a kérdések az EMNT-nek köszönhetően hangsúlyosan jelen vannak a közbeszédben.

„Ahhoz, hogy az elutasítás falát áttörjük, kell egy széles társadalmi bázis. Közelebb kell vinni a kérdést az emberekhez, a közösséghez” – összegezte Toró a 2009-ben újraszervezett EMNT célját, amely civil-politikai szervezetként foglalkozott az autonómia ügyével az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásáig.

Sándor Krisztina, aki 2011-től ügyvezető elnöke az EMNT-nek, elmondta, az elmúlt két év kiemelkedő eredménye a honosításban vállalt hangsúlyos szerep volt. Arról is beszélt, hogy a 2013-as évet Tőkés László és az EMNT az autonómia évének nyilvánította, emellett az idén megalakult a Partiumi Autonómia Tanács, amelynek célja, hogy a Partiumban ugyanolyan fontossá tegyék az autonómia gondolatát, mint a Székelyföldön.

Sándor Krisztina elmondta, hogy a magyar-román érdemi párbeszéd javításához is hozzájárultak a novemberben Sepsiszentgyörgyön szervezett Autonómia és regionalizmus – az évtized kihívása című konferenciával és kerekasztal-beszélgetéssel.

Az ügyvezető elnök közölte, hogy az EMNT december 14-én jubileumi Gálaestet szervez Kolozsváron, a rendezvény kiemelt vendégei Elisabeth Nauclér, az Aland-szigetek finnországi parlamenti képviselője, valamint a magyar kormány képviseletében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A Gálaesten első alkalommal adják át az EMNT által létrehozott Kós Károly-díjat, amelyet az idén négy olyan személyiség kap, akik tevékenységükkel hozzájárultak az autonómiatörekvésekhez, illetve az autonómia eszméjének népszerűsítéséhez. „A cél az, hogy évente három-négy olyan személy kapjon díjat, aki abban az időszakban olyan cselekedetet vitt véghez, amely közelebb visz az autonómiához” – magyarázta Sándor Krisztina. A díjat három kategóriában osztják ki: a politikai tevékenység, a tudományos-akadémiai-civil munka, illetve a művészetek és a sport terén – tette hozzá. Az idei díjazottak közül csak a Birtalan Ákos egykori parlamenti képviselő nevét árulta el, akinek post mortem kitüntetését özvegye veszi át. A többi díjazott neve a Gálaesten derül majd ki – tette hozzá az EMNT ügyvezető elnöke.

Sándor Krisztina azt is elmondta, hogy decemberben a magyarországi Tőkés László Alapítvány és az EMNT ösztöndíjat, egyszeri támogatást nyújt tehetséges, kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkező, de hátrányos helyzetű erdélyi magyar diákok számára. A jelentős összegű támogatás több mint 60 diáknak segítene, őket a területi szervezetek választják majd ki.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA