2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Temesvár 25. - Fiatalokat díjaztak

Temesvár 25. - Fiatalokat díjaztak

2014. 12. 17.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács közös alkotópályázatának eredményhirdetésére került sor december 17-én Temesváron. Az eseménnyel egy időben kezdetét vette az a háromnapos programsorozat is, mely során konferenciára, megemlékezésekre és könyvbemutatókra kerül sor, a szerdai emlékesten pedig Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is beszédet mond.

Temesvár25: fiatalokat díjaztak

Huszonöt évvel ezelőtt robbantotta ki Tőkés László személyes szerepvállalása a temesvári népfelkelést, majd ebből nőtt ki a romániai kommunista diktatúrát megdöntő forradalom. Az azóta eltelt huszonöt év alatt felnőtt egy nemzedék, melynek nincsenek közvetlen emlékei a diktatúráról. Az EMNT és a MIT arra kérte a fiatalokat, hogy két előre meghatározott téma kapcsán szélesítsék ismereteiket a közelmúltról, valamint fogalmazzák meg saját jövőképüket a kelet-közép-európai térségben.

A Családom a kommunizmusban és A jövő elkezdődött – Erdély 25 év múlva témakörökben több tucat pályamű érkezett be, melyek közül a legjobbakat egy három fős zsűri – Borbély Zsolt Attila politológus, újságíró, Hunyadi Attila Gábor történész, egyetemi tanár és Matka Imre fiatal régész-történész – választotta ki. Az eredményhirdetésre a Bartók Béla Líceumban került sor, ahol a fiatalok találkozhattak a forradalmi eseményekben vezető szerepet vállalt Tőkés Lászlóval is. Az első pályázati kategóriában Bíró Réka (Barót) került ki nyertesen, második Kiss Gabriella lett, harmadik helyezést pedig Kiss Anna (Marosvásárhely) ért el. Az erdélyi jövőképet vizsgáló kiírásban első helyezést Bartis Előd (Csíkszentimre), második helyezést Albert Alfréd (Gyergyókilyénfalva), harmadik helyezést pedig Vékony Csongor Levente (Szatmárnémeti/Nyírbátor) ért el.

Temesvár25: fiatalokat díjaztak

A sikeres pályázók pénzjutalomban részesültek, valamint minden kategória első és második helyezettje – Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására – brüsszeli tanulmányúton vehet részt.

A forradalom évfordulójára a Bartók Béla Líceum saját alkotópályázatot is hirdetett Forradalmi történetek – 1989 a család emlékezetében címmel. A pályázatra 5-8. és 9-12. osztályosoktól vártak írásokat. A szerdai eredményhirdetésen elismerésben részesült Szabó Abigél (V. B. osztály), Andrássy Nóra (VII. A osztály), Erdei Gergő (VII. A osztály), Horváth Brigitta (VIII. A osztály), Lőrincz Zita (VIII. A osztály), Cziprián-Kovács László (IX. B osztály), Pál Tímea (IX. osztály) és Szabó Anita (X. osztály).

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA