2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Temesvár - 25: Áder János köztársasági elnök is jelen lesz

Temesvár - 25: Áder János köztársasági elnök is jelen lesz

2014. 12. 10.
Megosztás:

Temesvári sajtótájékoztatón ismertette a forradalom 25-ik évfordulójára szervezett programsorozatot Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Kása Zsolt, az EMNT Temes megyei elnöke és Balaton Zoltán, a ’89-es Emlékbizottság tagja. December 17-19. között Temesváron emlékestre, konferenciára és további programokra is sor kerül, melyeken hazai és külföldi közéleti személyiségek és közjogi méltóságok is részt vesznek.

Temesvár - 25: Áder János köztársasági elnök is jelen lesz

Az elmúlt időszakban rendszeresen megemlékeztek a forradalom kerek évfordulóin, így az 1989-es események után 25 évvel is fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet a rendszerváltás kiemelkedő eseményeire – jelentette ki Sándor Krisztina. „Az elmúlt években folyamatosan érzékelhető volt, hogy a romániai közéleti szereplők egy része megpróbálta a temesvári események fontosságát elhallgatni, pedig a forradalmi események itt kezdődtek, s hogy ma szabadon élhetünk, azt Temesvár hőseinek is köszönhetjük” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke. A temesvári sajtótájékoztatón Sándor Krisztina elmondta: a programsorozat Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében kezdődik, ahol – december 15-én – Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mond köszöntőbeszédet. Ezt követően – december 17-én – a temesvári Bartók Béla Líceumban a fiatalok és forradalmárok találkozásával veszi kezdetét az itthoni háromnapos programsorozat. Itt kerül sorra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács által közösen meghirdetett pályázatának eredményhirdetése is. Az EMNT és a MIT szervezői arra kérték a fiatalokat, hogy a „Családom a kommunizmusban” vagy „A jövő elkezdődött – Erdély 25 év múlva” kategóriákban írják meg családi történeteiket, vagy az Erdély jövőjét érintő elképzeléseiket. Korabeli felvételekből és iratokból kiállítás-megnyitóra kerül sor a Temesvár Társaság székhelyén, ahol Tőkés Lászlónak, a rendezvény házigazdájának, Florin Mihalceanak, a Temesvár Társaság elnökének és Molnár János egyháztörténésznek a nyitóbeszéde után a Regionális Vállalkozásfejlesztési Központ termében emlékműsorra kerül sor. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének meghívására Temesvárra érkezik és beszédet mond Áder János, Magyarország államelnöke és Sali Berisha volt albán államfő és miniszterelnök. Az estet a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című előadása zárja.

A másnapi (december 18-i) Anno mirabilis 1989 - megválaszolatlan kérdések 25 év távlatában című konferencián többek közt jelen lesz Pozsgay Imre volt államminiszter, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Gabriel Andreescu egyetemi professzor, emberjogi aktivista is. A délután előadók közt szerepel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Németh Zsolt, az Orsszággyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Göran Lindblad, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform elnöke is. A nap zárásaként a Temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletre, majd emléktábla-avatásra kerül sor.

December 19-én az Új Ezredév Református Központban könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. A programsorozat eseményein a részvétel ingyenes.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a temesvári rendezvényekre, a részletes programot pedig megtalálhatják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács honlapján (www.emnt.org).

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA