2019. december. 12. csütörtök
Főoldal » Hírek » Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

2014. 12. 18.
Megosztás:

A temesvári népfelkelés 25. évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szervezett megemlékezések egyik kiemelkedő programpontja a december 17-i gálaest volt, melyen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is beszédet mondott.

Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

A Regionális Vállalkozásfejlesztési Központban tartott megemlékezésen mintegy ötszázan – meghívottak, közjogi méltóságok, egykori forradalmárok, illetve temesvári és régióbeli lakosok – vettek részt.

A felszólalások előtt Maksay Ágnes és Filep Farkas Rendszerváltó advent – Temesvár 1989 című rövidfilmjét vetítették le. A gálaestet Balázs Attila, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója moderálta, aki a beszédek között a huszonöt évvel ezelőtti események fontosabb mozzanatait elevenítette fel.

Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, egykori temesvári lelkipásztor beszédében történelmi ténykérdésnek nevezte a temesvári reformátusok szerepét a forradalom kirobbantásában. Véleménye szerint érdemeiket ma már sokan elvitatják, vagy legalább is eljelentéktelenítik, és ez egyet jelent az áldozatok emlékének meggyalázásával. Rávilágított arra, hogy büszkének kell lennünk arra, hogy Temesvár, Erdély, illetve a protestáns egyház élen járt a romániai rendszerváltozás előmozdításában. A forradalom azonban a románok nélkül kudracra lett volna ítélve. A huszonöt évvel ezelőtt megtapasztalt nemzeti szolidaritásnak, a vallási ökuménia szellemének a megmentésére és fenntartására kell törekedni, fel kell számolni az előítéletek és a gyűlölet szerteágazó falrendszerét – hangsúlyozta végezetül az EMNT elnöke.

Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

Sali Berisha volt albán államelnök és miniszterelnök beszédében köszönetet mondott a temesváriaknak, hogy példát mutattak országa számára: le lehet győzni a kommunizmust, le lehet győzni a gonosz birodalmát – mondta az albán vezető. A temesváriak küzdelmét a párthatalommal szemben a bibliai Dávid és Góliát harcához hasonlította: Temesvár Dávidként győzedelmeskedett a Góliátként megnyilvánuló bukaresti államhatalommal szemben. Albánia ebben az időszakban olyan volt, mint a hold legsötétebb pontja – jelentette ki Sali Berisha. A világ egyik legelszigeteltebb és legszegényebb országaként nem láttak esélyt a kommunizmussal való leszámolásra, Temesvár viszont példát mutatott, és arra ösztönözte az albániaikat, hogy küzdjenek szabadságukért – fogalmazott a volt államelnök és miniszterelnök.

Temesvár 25. – Áder János: 1989 a csoda éve volt

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a temesvári forradalom jelentőségét méltatva elmondta: Tőkés László huszonöt évvel ezelőtti szókimondása megmutatta, hogy a legerősebbnek gondolt birodalom is gyenge, ha hazugságra épül. Úgy vélekedett: sohasem beszéltek eleget arról, hogy mit jelentett Magyarország számára a temesvári forradalom, mekkora felbuzdulást és tömeges segíteni akarást váltott ki az emberekből a megmozdulás híre. Nem csak az erdélyi, bánsági vagy partiumi nemzettársaikon akartak segíteni a magyarok, hanem mindenkin, aki erre rászorult – fogalmazott az államfő. Hozzátette: 1989 a csoda éve volt, mely arra is rávilágított, hogy a csodák nem maguktól jönnek el, tenni kell értük. „1989 decemberének temesvári hősei ma is hőseink. Hősünk egy város, ahol csodálatos összefogásban talált egymásra sokféle akarat, amelynek egyetlen célja volt: szabaddá lenni. Ez a szabadság az, mely testvérré tett nemzeteket, ez a szabadság az, mely ide hívta az anyaországiak segítségét, mely felvillantotta az igazi nemzeti megbékélés reményét. Ez a szabadság az, amelyre reményeinket ma is építhetjük” – zárta beszédét Magyarország köztársasági elnöke.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA