2019. december. 16. hétfő
Főoldal » Hírek » Szolidaritásvállalás a Székely Nemzeti Tanáccsal

Szolidaritásvállalás a Székely Nemzeti Tanáccsal

2015. 12. 14.
Megosztás:

Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott hétfőn (december 14-én) Kolozsváron folytatott megbeszélést az erdélyi magyar társadalmi és politikai szervezetek küldötteivel. A tanácskozás eredményéül a jelenlévők – Gazda Zoltán, a Székely Nemzeti Tanács, Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt és Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében – szolidaritásukat fejezték ki az SZNT-vel szemben abban a perben, amelyet a szervezet a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének elutasítása miatt indítottak a kezdeményezők – Izsák Balázs és Dabis Attila – az Európai Unió luxembourgi bíróságán.

Az alábbiakban a megbeszélés résztvevői által elfogadott és nyilvánosságra hozott nyilatkozatot közöljük:

Közlemény

Az erdélyi magyar politikai és társadalmi szervezetek közös nyilatkozatukban fejezik ki szolidaritásukat a Székely Nemzeti Tanáccsal, a 2015. december 15-én, Luxembourgban tartandó, a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért címet viselő európai polgári kezdeményezés bizottsági elutasításával kapcsolatos T-529/13. számú, Izsák Balázs és Dabis Attila kontra Európai Bizottság ügy perének szóbeli tárgyalási szakasza előtt.

Felhívjuk a figyelmet az Európai Bizottság legutóbbi, 2015. november 30-i döntésére, amelyben a testület az Európai Unióról szóló Szerződés alapvető értékéről szóló 2., 6. és 7. cikkére hivatkozva nyilvántartásba vette a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció Wake up Europe! című európai polgári kezdeményezését. A Bizottság az SZNT fent említett, illetve a FUEN és az RMDSZ által közösen előterjesztett, Minority Safe Pack címet viselő európai polgári kezdeményezését elutasító határozatainak indoklásában arra hivatkozott, hogy a benyújtott európai polgári kezdeményezések nyilvánvalóan kívül esnek a Bizottság hatáskörén, mivel az a megjelölt tárgykörökben nem rendelkezik hatáskörrel az EU alapító szerződéseinek végrehajtásához szükséges uniós jogi aktus előterjesztésére. A Bizottság álláspontja szerint az Európai Unió alapító szerződései nem nyújtanak jogalapot a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos uniós jogalkotáshoz.

Amennyiben ezt a megszorító joggyakorlatot a Bizottság következetesen kívánja alkalmazni, akkor miként vehette nyilvántartásba a Magyarországgal szemben az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkét, azaz az európai értékek betartásának kikényszerítését szolgáló eljárás életbe léptetéséről szóló indítványt, illetve miért utasította el a FUEN-RMDSZ és az SZNT polgári kezdeményezéseit, hiszen legutóbbi döntésének fényében azokat is mint elfogadhatókat egyértelműen nyilvántartásba kellett volna vennie. Az Unió intézményei személyzeti szabályában a Tanács már rendelkezett a nemzeti kisebbségek diszkriminálása konkrét tilalmáról, amit nyilvánvalóan az Európai Unió más politikái és rendelkezései terén is érvényesíteni kellene. Elutasítjuk az Európai Bizottság által ily módon alkalmazott kettős mércét.

Bízva az Európai Unió Bizottságának következetes, hiteles, valamint az európai polgári kezdeményezés, mint demokratikus jogintézmény céljának és szellemiségének megfelelő jogalkalmazásában,

Kolozsvár, 2015. december 14.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA