2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Szoborállítás Tőkés József református lelkésznek Málnásfürdőn

Szoborállítás Tőkés József református lelkésznek Málnásfürdőn

2016. 07. 26.

Szobrot állítottak Tőkés Józsefnek (1884–1951), Málnásfürdő egykori iskolaépítő református lelkészének, a Sepsi Református Egyházmegye korabeli esperesének. Alkalmat jelentett az ünnepre az is, hogy 160 évvel ezelőtt szentelték fel a gyülekezet templomát, kerek 100 évvel ezelőtt pedig itt született dr. Tőkés István teológiai tanár, püspökhelyettes.

Szoborállítás Tőkés József református lelkésznek Málnásfürdőn

Székely sors című zenés történelmi, irodalmi összeállítással léptek fel a Tőkés József nevét viselő iskola tanulói. Az ünnepségen részt vett Tőkés László európai parlamenti, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

A Tőkés József által építtetett helybeli református papilak előterébe gyűltek össze szoboravatóra az ünneplők. Balla Barna málnási református lelkipásztor jeles elődjére emlékezett, akinek szobra jelenünkben is munkára és lelkesedésre sarkall, kitartásra buzdíthatja a ma élőket.

Szoboravatás előtt az ünnepségen jelen lévő Gulyás Gergely, a magyar Országgyűlés alelnöke beszédében az egykori lelkész maradandó üzenetét, a ma élő klérus munkájának hasznos és nélkülözhetetlen voltát, a tőkési példamutatás megtartó erejét emelte ki.

Tőkés László köszönetét fejezte ki, hogy megörökítették nagyapja arcmását. Úgy emlékezett rá, mint aki, mint sokan mások – a költő Szabolcska Mihály temesvári lelkipásztor, Márton Áron katolikus püspök –, az akkori Erdélyben megmaradt, hivatástudattal és kitartással végezte a szorongatott magyarság között lelkipásztori, papi feladatát.

A mellszobor az avatón is jelen lévő Petrovits István sepsiszentgyörgyi szobrászművész alkotása, öntését Sánta Csaba szovátai mester műhelyében végezték.

(A Háromszék napilap beszámolója nyomán.)

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA