2020. február. 17. hétfő
Főoldal » Hírek » Szent László nyomában – rendhagyó útlevéllel

Szent László nyomában – rendhagyó útlevéllel

2017. 08. 10.
Megosztás:

A Szent László-emlékév alkalmából rendhagyó útlevéllel a zsebükben járhatják végig az érdeklődők Udvarhelyszék azon településeit, amelyek kötődnek a lovagkirályhoz. Az útikalauzként is szolgáló kiadványt a Civil Kurázsi Egyesülettől és az EMNT udvarhelyszéki szervezetétől lehet igényelni.

A két szervezet színes programsorozatot kínál a Szent László-emlékév kapcsán, amelynek kiegészítő eleme a rendhagyó útlevél. Nagy Pál és Szarvas Zsuzsanna szervezők sajtótájékoztatón elmondták: a kezdeményezés célja felkelteni az érdeklődést a Szent László emlékét őrző helyek iránt.

Nagy Pál szerint sok ilyen település van Udvarhelyszéken is, de nem biztos, hogy mindenkiben tudatosul. Ezért gondolták, hogy a programsorozattal a saját helytörténeti tudást egészítik ki, így buzdítva a helyieket ezek felfedezésére.

A program első részeként egy kerékpáros túrát szerveztek a Szekler Teker Egyesülettel közösen: meglátogatták Homoródszentmártont, Homoródkarácsonyfalvát, Oklándot, Székelydályát, Székelyderzset, Homoródszentlászlót, Bögözt és Oroszhegyet. A túrához, illetve a következő programokhoz útikalauzként szolgáló „útlevelet” állítottak össze Gyöngyössy János, Szabó Károly és a Székelyföldi Legendárium segítségével.

A könyvecskében Gyöngyössy János illusztrációi és szövegei fedezhetők fel, amelyek az emlékhelyekről adnak rövid leírást. A Szent László-útlevelet a szervezők Vár utca 4. szám alatti irodájában vagy a Tourinfo-irodában lehet igényelni, térítésmentesen. Amennyiben a kirándulók fotókat készítenek az emlékhelyeken, a Vár utcai irodában lepecsételtethetik az adott helyszínt ismertető oldalt. Azok, akik az „útlevél” lejártáig, szeptember 30-áig mind a nyolc helyszínt meglátogatják, sorsoláson vehetnek részt, melynek nyereménye a Székelyföldi Legendárium által kiadott Szent László Kárpát-medencei Legendáriuma. Augusztus 12-én és 26-án egyébként autóbuszos kirándulást is szerveznek, amelyen jelképes összegért lehet részt venni, és Gyöngyössy János, illetve Szabó Károly irányításával bejárni Oroszhegy kivételével az összes helyszínt – mondta el Nagy Pál és Szarvas Zsuzsanna. A kirándulásokra a Vár utcai irodában lehet jelentkezni.
A programsorozatnak része a Szent László tematikájú fotópályázat is, melynek legjobb alkotásait a magyar fotográfia napján állítják majd ki. A fényképeket a documentarystudio@gmail.com címre várják. Nagy Pál elmondta, hogy idén a magyar népmese napjának is az emlékév lesz a tematikája.

Forrás: szekelyhon.ro

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA