2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Szent László Napok: sikeres várhódítás 40 ezer résztvevővel

Szent László Napok: sikeres várhódítás 40 ezer résztvevővel

2015. 06. 30.

A nagyváradi Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula úgy értékelte: sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött a szervezők, ugyanis teljesültek azok a célok, melyeket maguk elé kitűztek. Jó volt közösséget alkotni, együtt ünnepelni a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal, elszármazottakkal. Sikerült a nagyváradi románságot is megszólítani, hiszen az előző évekhez képest jelentősen nőtt részvételük. Ez azért fontos, mert ezáltal megismerik Szent László nevét és szerepét a város történelmében, így talán esélyesebbé válik az a küzdelem is, melynek célja, hogy a városalapítónak méltó szobrot emeljenek a város főterén. Tartalmas előadások, civilizált szórakozás és a résztvevők polgári attitűdje jellemezte az idei Szent László Napokat. A város csak nyer a rendezvénnyel: élettel telik meg a vár, jót tesz a városimázsnak a reklám, nő a turisták száma, amiből a helyi vállalkozások is profitálnak.

Szent László Napok: sikeres várhódítás 40 ezer résztvevővel

Zatykó Gyula elmondta: az idén folyamatban lévő renoválások miatt a várnak csupán egyharmadát ­sikerült bevenni. A helyhiány az oka annak, hogy kevesebb árust engedtek be a rendezvényre, így sorok alakultak ki az ételekért, italokért. Szerencsére a résztvevők türelemmel viszonyultak ehhez. Mivel jövőre háromszor ennyi tér áll majd a szervezők rendelkezésére, ez a probléma meg fog oldódni. A főszervező a több tucat önkéntes és szervező jelenlétében köszönte meg mindenkinek a megfeszített munkát. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: az előrendezvényekkel, a csütörtöki megnyitóval és a három napon át tartó várbéli fesztivállal együttesen számolva mintegy 40 ezer embert sikerült megszólítania az idei Szent László Napoknak.

Mihálka Melinda programfelelős arról beszélt, hogy a meghívott előadóművészek is értékelték azt, hogy egy kivételes helyszínen léphetnek fel. Ahogyan Zorán is megjegyezte: a közönség viszonyulásán is érezhető, amikor átlépik Magyarország jelenlegi határát és az elcsatolt területeken zenélnek. Hampel Katalin ruhatervezőt is lenyűgözte a nagyváradi vár, illetve a nyári színház hangulata. A Ghymes együttesnek pedig olyan jól sikerült a gyermekkoncertje, hogy valószínűleg az elkövetkezőkben nagyszínpados koncerttel is visszatérnek Nagyváradra.

Szent László Napok: sikeres várhódítás 40 ezer résztvevővel

Nagy József Barna programfelelős a gyermekprogramok sikerét emelte ki. Minden várakozást felülmúlt az érdeklődés: még vasárnap is telt házzal működött a gyermekkuckó. Egyre többen jönnek haza az elszármazottak találkozójára is. Például Pálfi György PhD antropológus, a Szegedi Tudományegyetem docense – aki előadást tartott a Szent László Napok keretében – egyenesen Afrikából érkezett a helyszínre.

Az önkéntesek munkáját koordináló Székely Betti a sajtó érdeklődésére elmondta: mintegy 70 önkéntessel dolgoztak együtt megfeszített tempóban. Az ő munkájuknak köszönhető, hogy minden rendezvény rendben zajlott le, nem volt szemét a helyszíneken. Számukra egy-két nappal korábban kezdődik és tovább is tart a rendezvény, hiszen az infrastruktúra össze- és szétszerelése szintén az ő feladatuk.

Csomortányi István műszaki felelős a sajtótájékoztatón kifejtette: nemcsak azért jobb helyszín a vár a korábbi Rhédey-kertnél, mert szimbolikus hely, hanem azért is, mert rendkívül igényesen lett felújítva, több az áramforrás, kiépítettebb a vízellátás, civilizáltabbak a mellékhelyiségek is. Úgy értékelte: sikeres várhódítás volt az idei, jövőre pedig folytatják a teljes vár meghódításával.  

A Szent László Napok sajtószolgálata

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA