2020. január. 21. kedd
Főoldal » Hírek » Székelyföldi gazdaszervezetek szakmai tanulmányútja Szlovéniában

Székelyföldi gazdaszervezetek szakmai tanulmányútja Szlovéniában

2015. 11. 27.
Megosztás:

Szakmai kiránduláson vettek részt 2015. novemberében a Szlovénia észak-keleti részén található Muravidéken, Lendván és környékén, a székelyföldi gazdaszervezeteink képviselői a Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesülete szervezésében.

Székelyföldi gazdaszervezetek szakmai tanulmányútja Szlovéniában

A Székelyföldi Gazdaszervezetek Szakmai Tanulmányútja megszervezésével lehetőséget biztosítottunk, hogy a résztvevők olyan Kárpát-medencei mezőgazdasági szervezetek tagjaival vegyék fel és építsenek ki kapcsolatokat, osszanak meg tapasztalatokat, pozitív példákat, olyan sikertörténeteket ismerhessenek meg az agrárium szakterületein belül, amelyek a saját szakmai felkészülésük és a felzárkózásuk szempontjából, a jövőbeli tevékenységük megalapozásaként is fontosak lehetnek.

A tanulmányút célja volt betekintést nyerni a muravidéki parasztgazdaságokba, megismerni gazdálkodási módszereiket, az általuk megtermelt főbb javakat, illetve a határon túli, nemzetközi kapcsolatok megerősítése.

Székelyföldi gazdaszervezetek szakmai tanulmányútja Szlovéniában

A három napos körúton a magyar, horvát és osztrák határ mentén található Lendva városának meglátogatása mellett, a gazdaszervezetek képviselői ellátogattak egy biofarmra, ahol a gazdák ismertették gazdálkodási módszereiket, bemutatták az általuk termelt gabona-, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint szó esett az biogazdálkodás előnyeiről, illetve hátrányairól is. Emellett lehetőségük volt megtekinteni a táj egyik nevezetességét, a több kilométeres szőlőültetvényeket, és ellátogatni néhány borpincébe, ahol megkóstolhatták az itt készült borokat. A zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék termesztésére szakosodott vállalkozások mellett a székelyföldi gazdák egy húsfeldolgozó üzembe is ellátogattak, ahol megízlelhették a gazda által feldolgozott különböző húskészítményeket, majd a szlovéniai-magyar kultúra jobb megismerése érdekében részt vettek a hagyományos Szent Márton-napi borszentelésen is.

A szakmai kirándulás Szlovénia Maribor városának megtekintésével zárult, amelynek révén a székelyföldi termelők a szlovén városi kultúrába is bepillantást nyerhettek.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA