2020. január. 26. vasárnap
Főoldal » Hírek » Székelyföldi díjazottak az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron

Székelyföldi díjazottak az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron

2015. 09. 28.
Megosztás:

Vasárnap ért véget a budapesti Hungexpon megszervezésre került 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A 950 kiállítót és közel százezer látogatót vonzó eseményen erdélyi gazdák is bemutathatták portékáikat. Az OMÉK miniszteri nagydíját az Igazi Csíki Sör kapta, míg az Oroszhegyi pálinka készítői miniszteri különdíjban részesültek.

Székelyföldi díjazottak az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének, valamint a Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesületének képviselői is részt vettek a nagy múltú budapesti kiállításon, ahol a megjelenteknek – a kapcsolatépítésen túl – lehetőségük nyílt termékeik bemutatására is. Az idei év különlegességének számított, hogy – hiánypótló jelleggel – immár a Kárpát-medence teljes területéről érkeztek termelők, akik külön standnál várták az érdeklődőket. Az esemény megnyitóján – ahol beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is – a felszólalók kihangsúlyozták: a normalitás jele, hogy az OMÉK-re ellátogatók megismerhették a Kárpát-medence régióinak mezőgazdasági termékeit, s magától értetődő, hogy a határon túli kiállítók is jelen lehettek az országos szemlén. Fazekas Sándor újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: azért volt fontos az OMÉK-en a tájegységek, régiók bemutatkozása, mert a helyi ízeket és termékeket egyre inkább keresik a vásárlók, s így a korszellemnek megfelelően már igen jelentős piaca van a helyben készült jó minőségű kézműves élelmiszereknek.

Az értékeléseket követően – vasárnap – díjazták is a megjelent kiállítókat, mely során két székelyföldi termék is jelentős elismerésben részesült: az OMÉK miniszteri nagydíját az Igazi Csíki Sör készítője, a Lixid Project elnevezésű cég nyerte, míg Péter Pál és Ambrus Levente, az Oroszhegyi szilvapálinka készítői – akik az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének támogatásával voltak jelen – miniszteri különdíjat kaptak.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt országos és regionális képviselői közül többen is jelen voltak az eseményen, s a megnevezett egyesületekkel közösen népszerűsítették az erdélyi termékeket.  

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA