2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Hírek » Székelyföld önrendelkezéséről nyílt rendhagyó kiállítás Budafok-Tétényben

Székelyföld önrendelkezéséről nyílt rendhagyó kiállítás Budafok-Tétényben

2013. 12. 09.
Megosztás:

Autonómia Anatómiája címmel nyílt rendhagyó tárlat székelyföld önrendelkezéséről december 5-én Budafok-Tétényben. „A székely autonómia a magyar közösség megmaradásának, jövőjének záloga. Magyarország nemzeti kormányának is köszönhető, hogy az emberekben kezd tudatosulni: hiába szabdalták fel a Kárpát-medencét, az egysége megbonthatatlan” – mondta Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a nyitóeseményen.

Tiboldi emlékeztetett: a székelyek, a végeken élő magyarok az ország őrzői, akik feladatukat tisztességgel ellátták, nem rajtuk múlt, hogy a határ kiszaladt a lábuk alól, de a szívük mélyén a határ ugyanott húzódik, ahol ezer éve. Megjegyezte, hogy az autonómia ügyét az alternatív vizuális művészeteken keresztül is remekül lehet képviselni, hisz elkötelezettség, lélek, hit és identitástudat vezérelte az alkotókat, nemhiába hangoztatjuk, hogy a nemzet a művészetében is él.

Székelyföld önrendelkezéséről nyílt rendhagyó kiállítás Budafok-Tétényben

Az EMNT alelnöke örömét fejezte ki, hogy Székelyföld üzenetét tolmácsolhatja Budafok-Tétényben, ahol a Szabolcs Attila polgármester vezette önkormányzat és Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője szolidaritást vállalt a székelyföldi településekkel a szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben, és kitűzték a polgármesteri hivatalra a székely lobogót.

Tiboldi László ünnepi beszédében kifejtette: A 2013-as esztendőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az autonómia évének nyilvánította, ennek szellemében továbbra is felvállalja azt az elkötelezettséget, amelyet eddig is tanúsított az autonómia ügye iránt. Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért, erre mutattunk példát az utánunk jövőknek a Székelyek Nagy Menetelésén is, ahol több mint 100 000 szív dobbant egyszerre, ahol érezni lehetett a közösség összefogó erejét, hogy a székelység számára nincs lehetetlen, hogy magyarnak lenni jó, és tudjuk, hogy az autonómia a megoldás.

Székelyföld önrendelkezéséről nyílt rendhagyó kiállítás Budafok-Tétényben

Az eseményen többek között jelen volt Hámori József, az első Orbán-kormány kulturális minisztere, Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP), XXII. kerületi (Budafok-Tétény) polgármestere, a székely zászlók kitűzésének kezdeményezője és Németh Zoltán országgyűlési képviselő.

A 31 kortárs művész alkotásaiból rendezett kiállítás ötletgazdája Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár, aki Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke által meghirdetett „2013, az autonómia éve” gondolat nyomán kérte felhívásban kollégáit, hogy küldjék el alkotásaikat. Hét országból érkeztek művek, amelyeket először Sepsiszentgyörgyön, a Székelyek Nagy Menetelése alkalmából állítottak ki.

Közép-Európa legnagyobb küldeményművészeti tárlata a Tisztességes Választási Alapítvány támogatásának köszönhetően Magyarországon indul „vándorútra”. Az alkotásokat Budafok-Tétény – kiállítóhelye, a Klauzál Gábor Művelődési Központ - után Halásztelken, Mányon, Alcsútdobozon és Siófokon láthatja majd a nagyközönség.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA