2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület Nagyváradon

Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület Nagyváradon

2014. 06. 19.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei vezetői egy szimbolikus politikai gesztussal emelték fel szavukat június 18-án Nagyváradon a Romániában újabban előforduló a jogtiprásokkal szemben. Egy utcai villámcsődület és egy rögtönzött sajtótájékoztatót követően kitűzték a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő irodájának erkélyére.

Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület Nagyváradon

A több tucat szimpatizáns és érdeklődő két rövid, magyar és román nyelvű tájékoztatót hallgatott meg az akcióról a képviselői irodával szembeni járdán, civil állambiztonságiak és éppen arra járó rendőrök vigyázó tekintete előtt.

Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület Nagyváradon

Az eseményen maga Tőkés László is megjelent, és hangos szóval elmondta: 1956-ban a magyar szabadságharcosok, 1989-ben a diktatúra ellen fellázadt románok vágták ki nemzeti színű lobogóikból a kommunista jelképeket, negyedszázaddal ezelőtt közös óhaj volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Most meg ott tartunk, hogy az EU-tag Romániában csorbulnak a kisebbségi jogok mellett még az alapvető emberi jogok is. A magyar irodalom erdélyi nagyjainak emlékezete, sőt újratemetése is tiltott (Wass Albert, Nyírő József), könyveik ellen is hajtóvadászatot indított a hatalom, szobraikat elkobozzák, a műveiket olvasókat zaklatják. Háborús bűnösként és felforgatókként bélyegeznek meg olyanokat, akik annak idején a kommunista hatalomátvétel ellen álltak ki. Érthetetlen az az elán, amellyel a magát szociáldemokratának mondó kormányzat küzd a magyar és székely nemzeti szimbólumok, például a székely zászló ellen. Ez is egyfajta kommunista visszarendeződés, ami ellen tiltakozni kell minden lehetséges fórumon és eszközzel – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, kiemelve: a mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása.

Székelyekkel szolidarizáló villámcsődület Nagyváradon

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke a maga során a sajátos román demokráciával szembeni hiányérzeteit sorolta fel, szerinte a kis lépések politikája oda vezetett, hogy Erdélyben, Romániában bármikor sérülhetnek a nemzeti kisebbségek jogai, a kormányzat kénye-kedve szerint tesz engedményeket vagy vonja vissza azokat. Nemcsak a magyar autonómia szénája áll rosszul – miközben az RMDSZ kormányzati tényezőként lesi a hatalom asztaláról lehulló morzsákat –, hanem már a szólás- és véleményszabadság is veszélybe került a Ponta-kormány regnálása alatt.

A demonstráción megjelentek közül többen Wass-kötetekkel jelentek meg, Pataki István költő pedig egyik, az alkalomhoz illő versét olvasta fel. A székely zászló átvétele és kitűzése után Tőkés László válaszolt az újságírók kérdéseire, majd a jelenlévők elénekelték a székely himnuszt.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA