2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Székely zászló: nem büntettek, de elmarasztaltak

Székely zászló: nem büntettek, de elmarasztaltak

2014. 10. 08.
Megosztás:

Eltörölte a marosvásárhelyi bíróság azt a 30 ezer lejes bírságot, mellyel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot szerették volna megbüntetni a székely zászló kitűzése miatt. Bár a szervezetnek pénzbírságot nem kell fizetnie, az EMNT tisztségviselői megrovást kaptak.

Székely zászló: nem büntettek, de elmarasztaltak

Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete tavaly októberben tűzte ki a Klastrom utcai székházára az EMNT és a Néppárt zászlaját, valamint a székely lobogót. A helyi rendőrség felszólítása után előbbi kettőt eltávolították, a székely zászló azonban a magántulajdonban lévő székházon maradt. Emiatt a marosvásárhelyi rendőrség 30 ezer lejes bírságot szabott ki, a székely zászlót reklámlobogónak minősítve.

Október 7-én a vásárhelyi bíróság ugyan eltörölte a pénzbírságot, de a zászló kitűzését továbbra is kihágásnak minősítették és megtiltották újbóli kihelyezését. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke a döntésre reagálva elmondta: az ítélet semmibe veszi az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló 2014-es országjelentését, mely kitér a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására is. Az ECRI idén felszólította Romániát, hogy az egyenlő bánásmód elvét alkalmazza a jelképhasználatban. Kincses Előd ügyvéd, az EMNT jogi képviselője a döntés után a vásárhelyi rendőrség feljelentését fontolgatja, hiszen a helyi hatóság – reklámzászlónak minősítve a székely jelképet – jogtalanul járt el a büntetés kiszabásakor.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felháborítónak tartja, hogy a rendszerváltást követően, egy magát demokratikus jogállamként meghatározó országban, egy közel 500 éves jelkép ilyen méretű üldöztetésnek van kitéve. Az EMNT továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a székely szimbólumok használata nem különleges kiváltság, hanem alapvető kisebbségi jog. A marosvásárhelyi székház falára kitűzött székely zászló továbbra is a helyén marad.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA