2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Szakmai fórum gazdáknak Várasfenesen

Szakmai fórum gazdáknak Várasfenesen

2014. 10. 03.
Megosztás:

A Magyar Polgári Egyesület, a Belényes Vidéki Gazdák Egyesületével és a Dél Bihari Gazdák Egyesületével közösen, a Bethlen Gábor Alap támogatásával, szeptember utolsó hétvégéjén szakmai fórumot szervezett a Fekete-Körös völgyében élő gazdáknak a várasfenesi Györffy István Táj- és Népismereti Otthonban. A fórumra a környék falvaiból, de Nagyszalontáról, Paptamásiból, Biharról és Nagyváradról is érkeztek érdeklődők.

 Szakmai fórum gazdáknak Várasfenesen

A korábban érkezők szakmai kiránduláson vehettek részt, ahol megismerkedhettek nemcsak a környék turisztikai és kulturális nevezetességeivel (pl. a mézgedi Czárán-barlang, a magyarremetei református templom, a várasfenesi Bélavár), hanem a vidékre jellemző fóliás zöldségtermesztéssel is.

A Népismereti Otthonban Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket. Szabó Melánia projektmenedzser tolmácsolta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesülete elnökének üdvözlő szavait, aki nem tudott jelen lenni a rendezvényen, majd ismertette az Egyesületi elnök előadását, amely során bemutatta az erdélyi és Bihar megyei gazdatársadalom összetételét, az érdekvédelmi szervezetek, egyesületek egymáshoz való viszonyait, az érdekérvényesítés és az összefogás szükségességét.

Szabó Melánia a pályázatok sokfélesége között is eligazította a gazdákat. Bemutatta a gazdáknak szóló romániai, magyarországi és európai uniós pályázatokat, valamint a pályázatokhoz szükséges dokumentációk összeállításának útvesztőit. Kitért a pályázatírás alapjaira, a területalapú, a magángazdáknak, szövetkezeteknek, ifjú vállalkozóknak szóló pályázatok közötti különbségekre és azok elérésének, igénybe vételének lehetőségeire.

Balogh János falugazdász, a Dél-Bihari Gazdák Egyesületének elnöke bemutatta az Egyesület munkáját, az anyaországi gazdákkal való kapcsolatépítés fontosságát, a különböző érdekérvényesítési lehetőségeket. Részletesen bemutatta többek között az uborkatermesztésben rejlő lehetőségeket, kifejtve a rendelkezésére álló eszközök és a felvevőpiac fontosságát. Véleménye szerint csak akkor lehet sikeres egy gazda, ha gondosan megtervezi a zöldségtermesztés folyamatát a kezdetektől a nagyon fontos értékesítési lehetőségekig.

A gazdák a pályázatok és a zöldségtermesztés kapcsán számos kérdést intéztek az előadókhoz, ugyanakkor beszámoltak a környék gazdáinak nehézségeiről, gondjairól is.

Számos hasznos észrevétel, ötlet merült fel a találkozón. Részletesebben szó esett arról is, hogyan lehetne megmenteni egyik kulturális örökségünket, a vársafenesi Bálavárat az enyészettől.

A tartalmas előadások és hozzászólások után a fórum résztvevői megtekintették azokat a fotókból és magyarázataikból összeállított tablókat, amelyek Györffy István néprajzkutató környéken végzett gyűjtőútját örökítik meg.

Később meglátogatták a Népismereti Otthon kiállítását is, ahol ugyancsak a környék falvaiból származó tárgyakon keresztül ismerhették meg a Feket-Körös völgyében élő magyarok egykori életmódját, kulturális örökségét, mindennapi használati tárgyait.

A nap végén a szakmai nap résztvevői ellátogattak a magyarremetei Turul Panzióba, ahol megismerkedhettek egy sikeres vállalkozással, a falusi vendéglátásban és a turisztikában rejlő lehetőségekkel.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA