2020. január. 24. péntek
Főoldal » Hírek » Sikerrel zárultak a Kézműves Napok Érmihályfalván

Sikerrel zárultak a Kézműves Napok Érmihályfalván

2014. 08. 04.
Megosztás:

Az Érintő Egyesület az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) érmelléki szervezetével közösen második alkalommal szervezte meg Érmihályfalván a Kézműves Napokat. Céljuk a hagyományos népi mesterségek bemutatása, megkedveltetése volt a fiatalabb generációval.

Sikerrel zárultak a Kézműves Napok Érmihályfalván

Míg a tavalyi kiadás kísérleti jellegű volt és elsősorban az igény felméréséről szólt, addig idén komoly szervezést igényelt a strand épületében lebonyolított négy napos rendezvény. Annál is inkább, mivel kétszer annyi gyermek jött el, mint amennyire számított az Érintő Egyesület. Négy nap során 130 gyermek fordult meg a Kézműves Napokon, többségük minden foglalkozáson részt vett. A gálospetri gyermekotthon tíz lakója is képviselte magát.

Sárkány Levente és családja első nap korongozni tanította a gyerekeket, míg második nap Jakó Jolán a mézeskalács-készítés rejtelmeibe avatta be őket. Darabont Aliz vezetésével megismerhették a kalotaszegi és a kalocsai népi motívumokat, melyek nemcsak a hagyományos bútorokon, hanem a varrottasokon is jól mutatnak. Utolsó nap az előzőleg korongozással készített agyagedényeket festették be a kis „kézművesek” Kovács Éva irányításával.

Sikerrel zárultak a Kézműves Napok Érmihályfalván

A rendezvényen tiszteletét tette dr. Torda Márta, a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezető-helyettese, valamint Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere, akik ígéretet tettek arra, hogy jövőre támogatni fogják az eseményt.

A Kézműves Napok zárónapján felsorakoztatott száznál is több alkotást büszkén mutogatták egymásnak a gyerekek, akik tartalmas, élményekben gazdag négy napot tudhatnak maguk mögött. A jó ízűen elfogyasztott ebédet népi énekek kísérték. Közreműködött Szabó Helga, az asszonyvásári Bertalan Attila citeramuzsikus, Barta Renáta, valamint a gálospetri gyermekotthon két fiatal lakója. Az oklevelek átvétele után a Pusztai Farkasok hagyományőrző csoport bemutatója zárta a II. Kézműves Napokat.

Az esemény főszervezői Molnár Zsolt (Érintő Egyesület), Czeglédi Júlia és ifj. Szilágyi Ferenc (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács) köszönetet mondottak azoknak a pedagógusoknak és önkénteseknek, akik a gyerekek felügyeletében és a foglalkozások lebonyolításában önzetlen segítséget nyújtottak: Jakó Jolánnak, Bató Tímeának, Darabont Aliznak, Bányai Zsókának, Szilágyi Adriennek, Biró Róbertnek, Bató Katalinnak, Kelemen Katalinnak, Rubletzky Mártának, Szabó Tímeának, valamint Tóth Ágotának.

A Kézműves Napok megvalósítását a Bethlen Gábor Alap tette lehetővé, ugyanakkor köszönet illeti Érmihályfalva önkormányzatát is, amely 1000 lejjel járult hozzá a Kézműves Napok sikeréhez.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA