2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Sepsiszentgyörgyön A hallgatás fala

Sepsiszentgyörgyön A hallgatás fala

2015. 03. 05.
Megosztás:

A Háromszék Napilap beszámolója: 

A kommunista diktatúra szörnyűségeit, bukását és az azt követő éveket mutatja be az a labirintusba zárt kiállítás, amely ma és holnap még megtekinthető a Míves Házban. Beszélni kell arról az időszakról, a rendszert fenntartó, lelkeket és gondolatokat gúzsba kötő félelemről, le kell dönteni a hallgatás falát, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg rettenetei – hangzott el a vándortárlat sepsiszentgyörgyi megnyitóján.

Szürke betont idéző falak útvesztője, fényképek, történelmi helyzetismertetők, dokumentumok. Két évvel ezelőtt hasonló módon és eszközökkel az erdélyi autonómia labirintusát készítette el az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A romániai rendszerváltás 25. évfordulóján a kommunizmus európai és romániai térhódítását, a rémuralmat magát, megdöntésének temesvári kiindulópontját, Tőkés László szerepét idézheti fel az érdeklődő. Rövid séta, pár méter csupán, de tartalmas és hátborzongató időutazás.

Múltunk megismerése a jelenben való eligazodás, a jövőépítés szempontjából is nagyon fontos – kezdte megnyitóbeszédét Kátai Zsuzsanna, az EMNT sepsiszéki szervezetének elnöke. A kiállítás anyagához kapcsolódva felidézte az 1944-ben kezdődő szörnyű időszakot, és azt kiegészítendő e korszak háromszéki hatásait, majd elmondta, Tőkés László nélkül elképzelhetetlen lett volna a romániai diktatúra falának lebontása.

A folytatás IDE kattintva olvasható. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA