2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Sándor Krisztina: természetes Szilágyi Zsolt támogatása

Sándor Krisztina: természetes Szilágyi Zsolt támogatása

2014. 08. 14.
Megosztás:

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: az EMNT országos elnöksége is támogatja Szilágyi Zsolt indulását az államelnök-választáson.

Tőkés László, a szervezet elnöke tegnap közleményben kérte az erdélyieket, aláírásukkal járuljanak hozzá Szilágyi Zsolt indulásához. Ismeretes, hogy a jelöltállítás után legkevesebb 200 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie annak a pártnak, aki államelnök-jelöltjével rész kíván venni a novemberi voksoláson. Ennek érdekében az Erdélyi Magyar Néppárt már tegnap megkezdte az aláírásgyűjtést, önkénteseik pedig az elkövetkező időszakban minél több választópolgárhoz szeretnének eljutni.

Sándor Krisztina: természetes Szilágyi Zsolt támogatása

Sándor Krisztina elmondta: a Néppárt megalakításának szükségességéről közel négy évvel ezelőtt az EMNT döntött, így a pártot értelemszerűen stratégiai szövetségesüknek tekintik. Szilágyi Zsolt indulását természetesen támogatják, hiszen az autonómia és a föderalizmus kérdését képviselni kell minél szélesebb körben, magyarok és románok felé egyaránt. Az indulás mellett szól az is, hogy ezúttal egy jótékony hatású, kockázatok nélküli belső, magyar-magyar versenyhelyzet áll elő, amire eddig nem volt példa. Az RMDSZ-el szemben állók kiváló lehetőséget kapnak arra, hogy közös erőt mutassanak fel mind az aláírásgyűjtésben, mind a szavazatokban. Az EMNT ügyvezető elnöke szerint, Szilágyi személye garancia arra, hogy végre az erdélyi magyarság jogos önrendelkezési igénye, valamint az ország föderalizált államszerkezetté alakítása az államelnök-választást megelőző kampány központi kérdése legyen. Az államelnök-jelölés számunkra eszköz, nem cél – hangsúlyozta Sándor Krisztina –, hiszen nyilvánvalóan nem a nyerés lehetősége, hanem üzeneteink minél szélesebb körben való eljuttatása a fontos. A Magyar Polgári Pártra utalva elmondta: bízik abban, hogy az RMDSZ ellenében szerveződő erdélyi pártok egyezségre jutnak, és együttes erővel támogatják Szilágyi Zsoltot, hiszen a 2016-os önkormányzati választásokon csak a közös fellépés hozhat jelentős eredményeket. Ezt a folyamatot segíti a Székely Nemzeti Tanács elnökének, Izsák Balázsnak a támogató hozzáállása is. Sándor Krisztina beszámolt arról, hogy az EMNT területi szervezetei is hozzáláttak az aláírásgyűjtéshez. A Néppárt irodáiban – ezek legtöbbje egy helyen működik az EMNT irodáival – személyesen, telefonon és levélben is jelentkezhetnek mindazok, akik aláírásukkal vagy munkájukkal szeretnék támogatni Szilágyi Zsolt indulását.

Sándor Krisztina a honosítási folyamatról beszámolva hangsúlyozta, hogy az aláírásgyűjtésben vállalt munka mellett az iratcsomók összeállítása az EMNT Demokrácia Központjaiban zavartalanul folytatódik. A tavaszi magyarországi választásokat követő átmeneti visszaesés után ismét növekvő érdeklődés övezi a honosítást, amely mostantól leginkább terepre történő kiszállással zajlik. Felhívta azok figyelmét, akik a nyári időszakban itthon tartózkodnak, hogy forduljanak bátran ezekhez az irodákhoz, emellett pedig bárki személyesen is jelezheti a területileg illetékes Demokrácia Központban, hogy mely településekre menjenek ki a munkatársak a honosítási iratcsomók előkészítésére. A kérvényezőket 33 területi irodában várják, melyek pontos címét és elérhetőségét megtalálhatják a www.emnt.org oldalon.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA