2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Sándor Krisztina: „Beszélnünk kell az önrendelkezés és a bevándorlási-vita törésvonaláról”

Sándor Krisztina: „Beszélnünk kell az önrendelkezés és a bevándorlási-vita törésvonaláról”

2017. 07. 20.
Megosztás:

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nyítónapján Önrendelkezés Európában – a bevándorlók szempontja segít? címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek. Az eseményen Cristian Kollman, a Südtirolel Feiheit képviselője, Elisabeth Nauclér, aland-szigeteki politikus, Andrea Carteny, a római Sapienza Egyetem oktatója és Komlóssy József, a SENCE alelnöke szólalt fel. A beszélgetést Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke moderálta.

Sándor Krisztina: „Beszélnünk kell az önrendelkezés és a bevándorlási-vita törésvonaláról”

„Nem lehet megkerülni az önrendelkezés és a bevándorlást problematikáját a jelenlegi Európában, beszélnünk kell ezek törésvonaláról” – kezdte felvezetőjét Sándor Krisztina. A felszólaló politikusok általános helyzetképet nyújtottak a saját területükön zajló autonómiai-elképzelésekről, valamint ismertették az országaik és autonómiájuk történelmi hátterét. A bevándorlást nem támogató félként Cristian Kollman, a dél-tiroli önrendelkezésről és a bevándorási helyzetről elmondta: „E kérdés Dél-Tirolban részünkről nem támogatott. A bevándorlók növekvő száma megbontaná a jelenleg többségben levő németség etnikai egyensúlyát.” Ezzel szemben  Elisabeth Nauclér az aland-szigeteki helyzetről elmondta: ők teljesen nyitottak a bevándorlók befogadására, jelenleg is 92 nemzetiség él békében egymás mellett. Nauclér hozzátette, számukra a bevándorlási kérdés inkább egy lehetőség a lakosság növekedésére, mint egy asszimilációs probléma. A nyelvi kérdések terén kiemelte: az Aland-szigeteken a svéd és a finn egymással egyenrangú nyelv, így  nem lát esélyt az egyik háttérbe szorulására. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA