2019. december. 16. hétfő
Főoldal » Hírek » Sándor Krisztina a CMC közgyűlésén

Sándor Krisztina a CMC közgyűlésén

2016. 04. 05.

Április 2-án a korzikai Ajaccioban tartották a Centre Maurits Coppieters (CMC) alapítvány éves közgyűlését, melyen a társult tagsággal rendelkező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot Sándor Krisztina ügyvezető elnök képviselte.

Sándor Krisztina a CMC közgyűlésén

A jövőben tízéves CMC az Európai Szabad Szövetség (European Free Alliance, EFA) mellett működő háttérintézmény, melynek tagjai a függetlenségre vagy autonómiára törekvő európai pártok háttérszervezetei, intézetei vagy alapítványai. A CMC jelenleg 11 teljes jogú és 5 társult taggal rendelkezik, köztük katalán, baszk, walesi, aragóniai, korzikai, breton, galíciai, kurd, szardíniai, macedón szervezetek. A magyarság képviseletében jelenleg csak az EMNT van jelen az alapítványban, ahol jelenleg a katalán és baszk szervezetek vannak nagyobb számban.

Az éves közgyűlés napirendjén az európai uniós szinten hivatalosan bejegyzett szervezet életével kapcsolatos általános ügyek szerepeltek, úgy mint az előző évre vonatkozó tevékenységi- és pénzügyi beszámoló elfogadása, az idei évre vonatkozó tevékenységi terv és a középtávú stratégiai terv megvitatása. A közgyűlés döntött egy új tagfelvételi kérelemről, így a tagság bővült az okszitán írásbeliség népszerűsítéséért küzdő egyesülettel. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a korábban időszakosan megjelenő, Antal János által szerkesztett Transylvanian Monitor révén került kapcsolatba a CMC-vel és vált annak társult tagjává. A tagszervezetek beszámolói rendjén Sándor Krisztina kiemelte az EMNT által végzett honosítási tevékenységet. Az általános helyzetkép kapcsán elmondta, hogy az utóbbi időben gyarapodtak a magyar közösséget ért jogsértések, a román kormányzati szervek korrupcióellenes tevékenysége a magyar választott vezetőkre is kiterjedt, ám mind az eljárás módszerei, mind pedig a jogi eljárások huzavonája komoly kérdéseket vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségére nézve. Románia változatlanul nem tartja tiszteletben az általa aláírt és elfogadott európai szintű ajánlásokat és keretegyezményeket, a kisebbség védelmét szolgáló törvények alkalmazása pedig ugyancsak akadályokba ütközik.

A CMC éves tevékenységei között különféle szakmai konferenciák, szemináriumok szervezése szerepel, valamint szívesen vállalnak partnerséget az önrendelkezéssel kapcsolatos európai rendezvények, szakmai kiadványok szervezésében, kivitelezésében. Az alapítvány működését normatív alapon az Európai Parlament támogatja. A CMC vezetőivel és tagjaival Erdélyben 2012-ben a szovátai nemzetközi autonómiakonferencián, valamint az utóbbi két évben Tusványoson találkozhattak az érdeklődők.

A Korzikán tartott éves közgyűlés mellett ugyanazon a hétvégén sor került az EFA közgyűlésére is, ahol az eddig megfigyelő tagsággal rendelkező Erdélyi Magyar Néppárt teljes jogú tagfelvételt nyert. A közgyűlésen Szilágyi Zsolt elnök volt jelen. Ugyanitt az elmúlt hétvégén zajlott az EFA Youth, az EFA ifjúsági szervezetének közgyűlése is.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA