2020. február. 17. hétfő
Főoldal » Hírek » Sándor Krisztina: „A civil-polgári öntudat az autonómiatörekvés alapja”

Sándor Krisztina: „A civil-polgári öntudat az autonómiatörekvés alapja”

2017. 09. 24.
Megosztás:

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) Nagyváradon rendezett autonómiakonferenciát szeptember 22-én és 23-án a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az eseményen jelen volt és felszólalt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is.

Sándor Krisztina: „A civil-polgári öntudat az autonómiatörekvés alapja”

„Kulcsfontosságú kérdés, hogy a székelyföldi önkormányzatok miként használják ki a törvény által biztosított lehetőségeket, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek jelen pillanatban Románia által meghatározott törvényi keretek, mi pedig – autonómiatörekvéseink révén – sokkal nagyobb beleszólási jogra vágyunk saját dolgainkat érintően. Az elmúlt években a három magyar megye – Kovászna, Hargita és Maros – együttműködéséből jó kezdeményezések születtek, előbbi kettőnek pedig elvitathatatlan érdemei vannak abban, hogy erősödni látszik a régiós identitás” – kezdte felszólalását Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezetője hozzátette: a magyar iskolahálózatnak és a történelmi egyházaknak kiemelten fontos szerepük van a társadalomszervezésben, Magyarország kormánya pedig helyesen ismerte fel ennek tényét támogatáspolitikája kialakításakor. „Az elmúlt években is voltak fontos, az autonómiával kapcsolatos, szakmai vitáink, a román féllel azonban továbbra is erősíteni kell a párbeszédet. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács épp ezért szervezi meg – immár ötödik éve – román—magyar konferenciáját” – mondta Sándor Krisztina. Az ügyvezető elnök az autonómiaharc egyértelmű eredményének nevezte a Székely Nemzeti Tanács és az EMNT 2003-as megalakulását, mellyel az autonómia ügye visszakerült a közbeszédbe és lépéskényszerbe hozhatták az RMDSZ-es politikusokat is. „Látnunk kell, hogy az elmúlt években kiüresedő, politikailag lejáratott fogalommá kezdett válni az autonómia. Meg kell keresnünk annak módját, hogy miként kommunikáljuk törekvéseink lényegét, s hogyan tölthetjük meg mindenki számára érthető tartalommal az önrendelkezés kérdéskörét.  Fontos hangsúlyoznunk például az autonómia gazdasági előnyeit, s ideje lebontanunk a mítoszt, mely szerint nem lenne (gazdasági) erőnk az autonóm Székelyföld működtetéséhez” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke, aki felszólalása végén hozzátette: erősíteni kell az erdélyi magyarok körében a civil-polgári öntudatot, mely az autonómiatörekvések alapja.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA