2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Roma gyermekeket ajándékozott meg az EMNT

Roma gyermekeket ajándékozott meg az EMNT

2015. 01. 05.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Tőkés László EP-képviselő nagyváradi irodája idén sem feledkezett meg a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekről. Az előző évek hagyományát folytatva a karácsonyi ünnepeket megelőzően Tőkés László EMNT-elnök és Nagy József Barna partiumi régióelnök ajándékcsomagokkal kereste fel Nagyvárad, illetve a partiumi régió legnehezebb sorsú gyermekeit.

Roma gyermekeket ajándékozott meg az EMNT

Tavaly a Fekete-Körös-völgyi szórványmagyarság gyermekei részesültek ajándékcsomagokban, idén a szilágysági Menyőbe jutattak el csomagokat, hétfőn délelőtt pedig a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházközpont alagsorában fogadták a nagyvárad-velencei Ioan Slavici iskola roma tanulóit. Az előkészítősöket, elsősöket és harmadikosokat Mălan Katalin igazgatónő, Erdődi Enikő és Semendi Ibolya Mónika tanítónők, valamint néhány szülő kísérték el. Nagy József Barna köszöntötte a gyermekeket, bemutatva nekik az adományokat finanszírozó Tőkés László lelkipásztort, akinek a kommunizmus bukásában betöltött történelmi fontosságú szerepére hívta fel a figyelmet. Nagy József Barna emlékeztetett arra, hogy a Kolozsvár úti cigánymissziós központ alapítása – ahova a velencei roma gyerekek többsége jár – szintén Tőkés László korábbi püspök nevéhez fűződik.

Az EMNT elnöke a karácsony ünnepéről, Jézus Krisztus megszületéséről beszélt a gyermekeknek, illetve arról, hogy Jézus mennyire szerette a gyermekeket. Ezt dolgozza fel Kodály Zoltán Jézus és a gyermekek című kórusműve, melyet a lelkipásztor megtanított a gyermekeknek is. A tanítónők irányításával a gyermekek is megmutatták, mennyi – angol, román, német és magyar nyelvű – éneket tudnak. Végül átvehették jutalmukat: a gyümölcsöket és édességet tartalmazó csomagokat.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA