2019. augusztus. 25. vasárnap
Főoldal » Hírek » Regisztrációs kampányba kezd az EMNT

Regisztrációs kampányba kezd az EMNT

2017. 03. 22.
Megosztás:

Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, valamint Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Az eseményen bejelentették: az EMNT regisztrációs kampányba kezd, melynek célja felhívni a már honosodott, vagy honosodni vágyó erdélyiek figyelmét a 2018-as anyaországi választásokat megelőző regisztráció szükségességére.

Regisztrációs kampányba kezd az EMNT

„2018-ban ismét országgyűlési választások lesznek Magyarországon, melyen a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek is szavazhatnak. Ahhoz azonban, hogy szavazati jogukkal élhessenek, szükséges kérelmezniük – regisztrálniuk – a választói névjegyzéke való felvételüket. Mindehhez az EMNT által működtetett Demokrácia-központok munkatársai segítséget nyújtanak” – kezdte mondandóját Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezetője elmondta: figyelemfelkeltő kampányt indítanak annak érdekében, hogy mindenki számára egyértelművé váljon a regisztráció szükségessége. Mindez azért is kiemelten szükséges, mert az Erdélyben szavazásra jogosultak csaknem kétharmada (közel 300 ezer ember) még nem kérelmezte felvételét a választói névjegyzékbe. Sándor Krisztina a regisztráció kapcsán három fontos tudnivalóra hívta fel a figyelmet:

  • Mindazok, akik szeretnék leadni levélszavazatukat a 2018-as anyaországi választások során, de még nem adták be honosodási kérelmüket (a magyar állampolgárság megszerzése előfeltétele a szavazásnak), azok legkésőbb 2017 júliusági tegyék meg, mivel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak továbbra is 6-8 hónapra van szüksége a kérelem elbírálásához.
  • Mindazok, akik korábban már regisztráltak, de személyes adataik (lakcím, név stb.) változtak, fontos, hogy frissítsék adataikat.
  • Mindazok, akik nem emlékeznek vagy nem biztosak abban, hogy az eskütételt követően regisztráltak-e, újra megtehetik azt, s ezzel – az esetlegesen már korábban leadott – adataik felülíródnak.

Az EMNT ügyvezetője emlékeztetett: mindezekben a Demokrácia-központok munkatársai segítenek. „A hátralévő egy évben minél több emberhez szeretnénk eljuttatni ezeket az információkat, hogy alkalom adtán mindenki problémamentesen leadhassa szavazatát. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy az említetteken kívül, további szolgáltatásokat is nyújtanak irodáink: konzuli napokat szervezünk, anyakönyvezési ügyeket intézünk, valamint az útlevélkérelmezésben is segítünk. Temesvártól Brassóig, Erdély-szerte jelen vagyunk, hogy megkönnyítsük az erdélyi magyarok dolgát” – mondta Sándor Krisztina, majd hozzátette: a még átfogóbb területi lefedettség érdekében együtt dolgoznak az Erdélyi Magyar Néppárttal is.

„A Demokrácia-központok – a magyar kormány stratégiai partnereként – kvázi kormányablakként működnek, s kiváló kapcsolatot ápolunk a főkonzulátusokkal is” – kezdte hozzászólását Tiboldi László. Az EMNT alelnöke elmondta: bár nagy feladat annak a közel 300 ezer még nem regisztrált állampolgárnak az elérése, a Demokrácia-központok munkatársai készen állnak erre is. „A 2014-es magyarországi választások idején 85 ezer regisztrációt sikerült lebonyolítanunk, az EMNT és a Néppárt munkatársai és önkéntesei pedig több mint 62 ezer levélszavazatot gyűjtöttek be. A 2016-os népszavazás alkalmával 270 településről 40 ezer levélszavazatot gyűjtöttünk be, s ugyanígy igyekszünk helyt állni a 2018-as választások során is. A magyar kormány és a külképviseletek visszajelzései arról árulkodtak, hogy kollégáink minden eddigi alkalommal pontosan és jól dolgoztak” – jelentette ki Tiboldi László.

Az EMNT vezetői hangsúlyozták: a választással, regisztrációval vagy honosodással kapcsolatos bármilyen kérdésben fel lehet keresni az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központokat, valamint további információk kérhetőek a 0264 308 208-as központi tudakozószámon.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA