2019. október. 18. péntek
Főoldal » Hírek » Raffay Ernő előadása Szatmárnémetiben

Raffay Ernő előadása Szatmárnémetiben

2017. 06. 15.
Megosztás:

Trianon okai és következményei címmel tartott előadást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács meghívására dr. Raffay Ernő történész, a témakör egyik legismertebb és legelismertebb szakértője, Szatmárnémetiben. A témaválasztás és az előadó személye nagyszámú érdeklődőt csalt az EMNT székházába.

Raffay Ernő előadása Szatmárnémetiben

Az előadó a maga közvetlen és érthető stílusában egy új anyaggal jelenkezett e témában. Elhangzott a békeszerződés diktátummá való átminősítése, ami már  átment a köztudatba is, főleg miután tudvalevő, hogy pont a leginkább érintett fél, Magyarország, nem vehetett részt a végső szerződés előkészítésében. Hallhattuk, hogy Brătianu miképp vezette félre Clémenceaut mintegy tizedrészére lehazudva a magyar népesség lélekszámát. Valószínűleg a franciák hagyták is magukat félrevezetni, mert az érdekeik azt kívánták, hogy Németországnak a szövetségeseit feldarabolva lássák.

Raffay Ernő sajnálatosnak tartotta, hogy hazája,  a második világháború és főleg a 89-es fordulatok ( a Szovjetúnió, Csehszlovákia, Jugoszlávia felbomlása utáni hatalmi vákuumhelyzetekben) számos határrevíziós lehetőséget elszalasztott. Azelőtt pedig  1977-ben, Nagyváradon, Kádár János egyértelműen lemondott a magyarokról. 

A rendezvény a közönség vastapsa mellett zárult, amiután a történész saját könyveit dedikálta.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA