2019. szeptember. 21. szombat
Főoldal » Hírek » „Polgári” ünneplés a Deus-Pilvaxban

„Polgári” ünneplés a Deus-Pilvaxban

2014. 03. 16.
Megosztás:

A családnak szóló rendezvénysorozattal, eseményekkel ünnepelte a 166 évvel ezelőtti magyar forradalmat és szabadságharcot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete.

„Polgári” ünneplés a Deus-Pilvaxban

A Marosvásárhely főterén található Deus Providebit Házban szombaton 10 órakor nyíltak a Pilvax-kávéház kapui, majd rögtön ezután székelyruhákat és falvédőket tártak a közönség elé. Az érdeklődők megcsodálhatták valamennyi magyarlakta erdélyi tájegység népviseletét: gyimesközéploki, csíkszentdomokosi, pálpataki, nyárádselyei és nyárádmagyarosi, magyarói és vajdaszentiványi, mérai, magyarpalatkai és széki női és férfi hagyományos öltözéket. A 8.-12. osztályosok számára szónokversenyt szerveztek, a kicsik – és bárki, akit érdekelt – pedig egész nap kokárdákat készíthettek, ’48-as tematikájú puzzlet rakhattak ki, mézeskalácsot díszíthettek és forradalmi dalokat tanulhattak.

A budapesti Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Kossuth Lajos emigrációját bemutató tárlata április elsejéig látogatható, a kiállítás pedig a magyar mellett román és angol nyelven is ismerteti a forradalmár külföldi útjának főbb eseményeit.

Az elemisták számára Állj be, Berci, katonának! címmel rajzpályázatot szerveztek, a programot pedig – a folyamatos jó hangulat mellett – a Helvien magyar motívumú modern ruháinak bemutatója (Divat a magyar), valamint a szakáll- és bajuszverseny zárta.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA