2019. október. 15. kedd
Főoldal » Hírek » Polgári Esték: Magyarok szovjet fogságban

Polgári Esték: Magyarok szovjet fogságban

2017. 02. 08.
Megosztás:

Polgári Esték rendezvénysorozat keretében minden érdeklődőt szeretettel várnak a Magyar Polgári Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács soron következő előadására.

A Gulág emlékév alkalmából, a Gulág emlékbizottság és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával, könyvbemutatóval egybekötött előadásra kerül sor Nagyváradon a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban (Ezredévi emléktér / P-țLibertății 40. szám) február 14-én, kedden 17 órától.

Magyarok szovjet fogságban című kötetet mutatja be Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja, a könyv társszerzője.

Minden érdeklődőt várnak a szervezők az ingyenes előadásra.

1944-1945-ben a megszálló Vörös Hadsereg az akkori Magyarország területéről több százezer embert vetett fogságba, hogy legnagyobb részüket elhurcolja Szolzsenyicin szavaival élve a Szovjetunió térképét légypiszokként beborító kényszermunkatáborokba. A hadifogolyként, illetve internáltként elhurcoltak a GUPVI (Hadifogoly- és Internáltügyi Főparancsnokság), míg a szovjet hadbíróságok által hosszú évekre, évtizedekre elítéltek a GULAG (Lágerek Főparancsnoksága) fennhatósága alá tartozott lágerekbe kerültek. A kötet tematikus bontásban, a túlélők visszaemlékezésinek egyes részleteit csokorba szedve örökíti meg az elfogott, illetve az úgynevezett málenkij robot (egy kis munka) ürügyével lépre csalt, közös sorsban osztozó katonák és civilek, férfiak és nők, fiúk és lányok megpróbáltatásait: rabságba vetésüket, a gyűjtőtáborokból a céltáborokig tartó hosszú és gyötrelmes vonatutat, a lágerélet mindennapjait, a foglyok ott átélt szenvedéseit, hazatérésüket, majd az itthoni megaláztatásokat, a rájuk kényszerített hallgatást.

Polgári Esték: Magyarok szovjet fogságban

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA