2019. december. 16. hétfő
Főoldal » Hírek » Önvizsgálatra van szükség az RMDSZ-en belül

Önvizsgálatra van szükség az RMDSZ-en belül

2015. 02. 18.
Megosztás:

Tőkés László EP-képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének február 17-i sajtóértekezletét, amit a nagyváradi központi irodában tartott magyar és román nyelven, egyetlen téma dominálta: az a többé-kevésbé harsány ünneplési sorozat, amivel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt 25 évet az erdélyi közppolitizálás sikertörténeteként próbálja bemutatni és a kétharmadával megcsappant választói számára „eladni”. Holott az elmúlt negyedszázadról elmondható, hogy a kezdeti lelkesedéssel, forradalmi lendülettel, öntudatos útkereséssel kitűzött céljaink közül a legfontosabbak nem valósultak meg, pedig ott szerepelnek az RMDSZ programjában is: a kollektív jogok biztosításától a különböző autonómiaszintek eléréséig.

A romániai versenypárttá vált szövetség ezekben a napokban, hetekben dicső múltjával akarja igazolni sivár jelenét – emlékeztetett Tőkés László, aki maga is alapítója, sőt éveken át tiszteletbeli elnöke volt a szervezetnek. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök épp a múlt hétvégén sorolta fel Váradon egy nagyszabású díszgyűlésen azokat a látszateredményeket, amelyeket a dicstelen neptuni paktumpolitika, a kormányzásban való részvétel és a kis lépések alkufolyamata nyomán a szövetség fel tud mutatni, miközben az erdélyi magyar nemzeti közösség fennmaradását, gyarapodását és boldogulását biztosító vívmányokról nem tudott beszámolni, még csak a felsoroltak esélyét biztosító törvényi és intézményi háttérről sem.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mindezeket egy Nyilatkozatban foglalt össze, amelyet mellékelten hozunk nyilvánosságra. Ennek végén az elmúlt 25 esztendei romániai magyar politika mérlegét megvonva javaslatokat fogalmaz meg az RMDSZ küszöbön álló kongresszusára gondolva. „Ünneplés helyett mindenekelőtt erkölcsi és politikai önvizsgálatra van szükség, valamint az RMDSZ teljességgel elhibázott neptuni politikai irányvonalának teljes revíziójára, illetve korrekciójára, nem utolsósorban pedig az egész erdélyi magyar nemzetpolitikánkat tévútra vezető pártirányítás személyi konzekvenciáinak a levonására. Senki sem engedheti meg magának, hogy silány politikai játszmák tárgyává téve eljátssza az erdélyi magyarság jövőjét” – fogalmaz Tőkés László. A mai sajtótájézkoztatón újságíró kérdésre válaszolva megismételte év eleji felhívását: újratervezésre, politikai irányváltásra van szükség. Az egység újabb ideje jött el. A helyes útra visszatérni sohasem késő, és vannak, akik ezt meg is hirdették az RMDSZ-en belül. A párt belső hatalmi harcaiban háttérbe szorult nemzeti elkötelezettségű vezetőknek, továbbá az EMNT, az SZNT, az EMNP és az MPP nemzeti önrendelkezésünk iránt elkötelezett képviselőinek venniük kell a bátorságot ahhoz, hogy az ország megújulása irányába mutató, ún. Johannis-effektus szellemében párbeszédet kezdjenek és megegyezésre jussanak egymással, és stratégiai partnerséget, új erdélyi magyar egységet alakítsanak ki közös nemzeti érdekeink és céljaink szolgálatában.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA