2019. november. 17. vasárnap
Főoldal » Hírek » Október 6-i rendezvények

Október 6-i rendezvények

2013. 10. 04.
Megosztás:

Marosvásárhely
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete meghívja mindazokat a marosvásárhelyieket, akik tiszteletüket szeretnék kifejezni a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt. Emlékműsorunkat október 6-án, vasárnap 16:30 órától tartjuk a Deus Providebit Szent Mihály termében. A műsor fellépői: Biró Jenő lantművész, Barabás Miklós történész és Péterffy Gyöngyvér, az Amerikai Egyesült Államokban élő költőnő (saját verseiből olvas fel/ szaval). A műsor ideje alatt kiállítják a vértanúk arcképeit. Kiállítás nyílik az október 6. alkalmából meghirdetett gyermekrajz-versenyre beérkezett rajzokból, és a gyerekek díjazására is sor kerül.

Szatmárnémeti
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szeretettel vár mindenkit az október 6-ai megemlékezésére. Vasárnap 12 óratól történelmi előadást tart Dr. Keresztesi Csaba történész Az aradi tizenhármak és akikről elfeledkeztek címmel. László Zita színművésznő versműsora után megkoszorúzzák Kossuth Lajos emléksírját, Petőfi Sándor szobrát és Gonzeczky Jenő mártír emléktábláját. A megemelékezés helyszíne az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székháza Árpád (Vasile Lucaciu) utca 18 szám.

Csíkszereda
A csíkszeredai városháza dísztermében vasárnap 16 órától megemlékezést tartanak az aradi vértanúkról. Az aradi vértanúk. Mi vezérelte őket? címmel Gergely István (Tiszti) tart előadást. A szervezők az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Minta, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), és az Identitas Egyesület. A program során fellép az Árvácska együttes, valamint az aradi vértanúkról szóló kiállítás is megtekinthető lesz.

Brassó
Október 6-án, vasárnap 14 órától hagyományos túra és emlékezés a Szabadságharc hőseire a Cenken. Találkozó a Takácsok bástyájánál és a Star üzlet parkolójában.

Zilah
11 orátol a református templom kertjében az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői megkoszorúzzák az 1848-49-es obeliszket.

Nagyvárad
Az aradi vértanúk emléknapján tisztelgésre és emlékezésre hív minden magyart az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt. Október 6-án, vasárnap a nagyvárad-olaszi református templomban 10 órától Nagy István teológiai professzor, a nagykőrösi tanítóképző nyugalmazott dékánja hirdet Igét. Alkalmi beszédet mond Tőkés László püspök, EP-képviselő, közreműködik az egyházközség kórusa és Márton F. Erzsébet színművész. Az ünnepi istentisztelet után, 11.30-kor Nagysándor József emléktáblájánál elhelyezzük az emlékezés koszorúit, a Váradi Dalnokok közreműködésével.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA