2020. január. 20. hétfő
Főoldal » Dokumentumok » Archívum » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Nyilatkozat Bayer Zsolt kitiltásával kapcsolatban - 2004.03.04.

Nyilatkozat Bayer Zsolt kitiltásával kapcsolatban - 2004.03.04.

2014. 01. 08.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága megdöbbenéssel szerzett tudomást Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet újságírójának Romániából való kiutasításáról.

A romániai forradalmi változások 15. esztendejében ez az eset az 1989-ben megdöntött Ceauşescu-rezsim rég meghaladottnak vélt gyakorlatát idézi, nevezetesen a diktatúrát bíráló Chrudinák Alajos televízióriporter egykori kitiltását.

Szintén precedensnek számít Barki Éva Mária bécsi ügyvédnő, magyar emberjogi aktivista nemkívánatos személlyé való nyilvánítása, a '90-es évek elején. Okkal feltételezhető, hogy mindkét, az 1989-es változásokat követő esetben az erdélyi magyar autonómia támogatása szolgált a kitiltások alapjául. Erre enged következtetni Adrian Năstase miniszterelnöknek az a kijelentése, mely nemkívánatos személynek nyilvánítja mindazokat a külföldi állampolgárokat, akik "az autonómia mellett foglalnak állást".

Az EMNT, mint az erdélyi magyar közösségi önrendelkezés letéteményese elítéli Bayer Zsolt országunkból való kitiltását. Elfogadhatatlannak tartja azokat a hatósági megnyilvánulásokat és intézkedéseket, melyek a demokrácia alapelveivel és az európai normákkal ellentétben korlátozni próbálják az egyetemes szabadságjogok gyakorlását.

Felkérjük a román kormány illetékeseit, hogy vizsgálják felül Bayer Zsolt és vele együtt Barki Éva Mária ellenében hozott határozataikat.

Ugyanakkor felszólítjuk az RMDSZ országos vezetőségét, hogy ne vállaljon közösséget a román kormányzat autonómia-törekvéseinket akadályozó magatartásával.

Ezúton hívjuk fel a nemzetközi emberjogi szervezetek és a sajtószabadság tisztletben tartását ellenőrző szervezetek figyelmét, hogy a román hatóságok ezen újabb intézkedése félelmet és bizonytalanságot kelt nem csak a romániai magyarság, hanem az egész román társadalom szintjén is. Az ehhez hasonló intézkedések nem a demokrácia intézményeinek és gyakorlatának megszilárdítását szolgálják, hanem - a sajtószabadság korlátozásával és a jogállamiság szabályainak be nem tartásával - aláásák az ország és a térség stabilitását.

Hasonlóképpen arra kérjük a Magyar Köztársaság kormányát, hogy hivatalos úton járjon közben mind a Bayer Zsolt elleni tilalom feloldása, mind az erdélyi autonómia-törekvéseket antidemokratikus módon gáncsoló román hatalmi intézkedések megszüntetése érdekében.

2004. március 4.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA