2020. január. 18. szombat
Főoldal » Hírek » Nyelvi jogaink helyzetéről tartottak konferenciát

Nyelvi jogaink helyzetéről tartottak konferenciát

2015. 12. 17.
Megosztás:

A Reconstructio Egyesület szervezésében rendeztek nyelvjogi konferenciát Kézdivásárhelyen, október 16-18. között. A meghirdetett eseményen – a témában jártas szakértőkön kívül – több mint száz érdeklődő is részt vett. A Szabad nyelvhasználat erdélyi lehetőségei címet viselő konferencia a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatásával valósulhatott meg.

Nyelvi jogaink helyzetéről tartottak konferenciát

A konferencia megnyitóján, a nemzetközi politikai helyzet értékelése után, Tőkés László kijelentette: a román nacionalizmus új erővel támad, mellyel szemben határozott és egyértelmű tiltakozásra van szükség. Ennek fényében az EMNT elnöke kitért az erdélyi magyar nyelvhasználat válságos helyzetére, majd felvázolta az elmúlt időszak főbb, az erdélyi magyarság szabad nyelvhasználatát súlyosan sértő román államhatalmi intézkedéseket.

Szilágyi Zsolt a politika felelősségéről beszélt a nyelvjogi harc vonatkozásában, s felhívta a figyelmet az önkormányzatokban tevékenykedő magyar képviselők (tanácsosok, polgármesterek és alpolgármesterek) jogérvényesítésben betöltött kiemelkedő szerepére.

A köszöntőbeszédek után szakmai előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre került sor. Önkormányzatiság, nyelvhasználat, érdekérvényesítés – A jogérvényesítés lehetőségei az önkormányzatok szintjén címmel tartott előadást Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, a Stratégiai Bizottság elnöke, Johann Taierling, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, kézdivásárhelyi városi tanácsos és Szilágyi Ferenc, a Partiumi Autonómia Tanács elnöke. Ezt követően Kis Júlia ügyvéd a Lehetőségeink az igazságszolgáltatás berkeiben – gyakorlati tudnivalók a nyelvhasználatról címmel tartott előadást, melyben konkrét törvényi szabályozásokra hívta fel a jelenlévők figyelmét. A szombati nap zárásaként Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat tagja ismertette az európai kisebbségek nyelvhasználatának lehetőségeit, párhuzamot vonva a külföldi példák és az erdélyi-romániai gyakorlat között.

A meghívott előadók mindegyike kitért a kisebbségek nyelvhasználatának romániai helyzetére, elemezték az elmúlt időszak politikai eseményeit, valamint megvizsgálták a Romániában hatályos törvények nyelvhasználatra vonatkozó részeit.

A konferencia résztvevői egyhangúan szorgalmazták, hogy a szervezők jövőre is kezdeményezzék egy hasonló konferencia megszervezését, hiszen – véleményük szerint – a nyelvjogi harc csak akkor lehet eredményes, ha az komoly szakmai felkészültségen alapul.

A Reconstructio Egyesület sajtóközleménye

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA