2020. január. 25. szombat
Főoldal » Hírek » Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés Tusványoson

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés Tusványoson

2015. 07. 22.
Megosztás:

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetést szerveztek a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, az Erdélyi Magyar Néppárt által működtetett Kós Károly sátorban. A találkozón az autonómia kérdéskörét vizsgálták külföldi meghívottak részvételével.

Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés Tusványoson

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke vezette azt a beszélgetést, melyen különböző autonómiaformákat mutattak be a külföldi meghívottak, akik maguk is valamelyik politikai alakulatban tevékenykednek saját szülőföldjükön, vagy kutatják az önrendelkezési formák politikai és történelmi vetületeit.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke felvezetőjében elmondta: az autonómia ügyét sokan – főként a fiatalabb generáció – akár elcsépeltnek is érezheti, hiszen a rendszerváltás óta számtalan aspektusáról vitatkoztak már a közélet szereplői, ám érdemi előrelépések nem történtek. „Ha azonban egy ilyen szabadegyetem keretei között, fiatalos környezetben, a politikusok testközelből is el tudják magyarázni, melyek az önrendelkezés előnyei, sokkal érthetőbbé válik, miért is fontos az autonómia kivívása” – mondta Sándor Krisztina.

Ezt követően a meghívottak (Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség részéről, Cristian Kollmann, Dél-Tirolból, Victor Gallou, Bretagne-ból, Gerard Bona, Katalóniából, Tomasz Jarecki, Lengyelországból, Marc Gafarot I Monjó, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője és Andrea Carteny, Kelet-Európa történetkutató) bemutatták saját régiójukat, s a rövid történeti áttekintés után külön kitértek autonómiaharcuk felvázolására, s – ahol az létrejött – az autonóm régió működési sajátosságaira is.

A beszélgetésen többször felmerült a kisebbségek nyelvhasználatának és nyelvjogi helyzetének értékelése is, valamint az Európai Unió szerepe a kisebbségek jogérvényesítésében. Több előadó is megemlítette: az EU nem tudja megfelelően ellátni azon feladatát, hogy biztosítsa a tagállamaiban élő őshonos kisebbségek számára jogaik érvényesülését, s érezhetővé vált, hogy a hangsúly nem ezen közösségek védelmén van, hanem a különbféle gazdasági érdekek érvényesítésén.

Az idei Tusványoson megszervezésre került beszélgetés mintegy folytatásaként is értelmezhető annak a konferenciának, melyet a tavalyi évben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezett Marosvásárhelyen az önrendelkezés témakörében.

 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA