2019. december. 12. csütörtök
Főoldal » Hírek » Nemzeti Összetartozás Napja Marosvásárhelyen

Nemzeti Összetartozás Napja Marosvásárhelyen

2017. 06. 12.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete 2017. június 4-én 16:00 órától a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megemlékezést tartott. Az esemény helyszíne a marosvásárhelyi Bolyai téri Unitárius Egyházközség templomkertje volt, a 2012-ben ültetett Nemzeti Összetartozást jelképező almafa mellett.

Nemzeti Összetartozás Napja Marosvásárhelyen

Az esemény házigazdája Nagy László unitárius lelkész, igehirdetésében Isten áldását kérte a megemlékezésre és az emlékezőkre egyaránt. A rendezvény műsorvezetője Kirsch Attila kiemelte, hogy az EMNT Maros megyei szervezete immár hatodik alkalommal szervezi meg emlékrendezvényét és idézte a Magyar Országgyűlés 2010. május 31-én törvénybe foglalt döntéséből: "... a több állam fennhatósága alávetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság." Idézte mindemellett Herbert Henry Asquith angol miniszterelnök 1925-ben elhangzott szavait: " Ez a béke nem államférfiak munkája, hanem súlyos és végzetes tévedések eredménye." továbbá Artur Neville Chamberlain és Deák Ferenc, a Haza bölcse Trianonnal kapcsolatos kinyilatkozását. 

Nemzeti Összetartozás Napja Marosvásárhelyen

Az emlékrendezvény ünnepi szónoka Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke beszédében többek között kiemelte "A korabeli magyar társadalmat sokkolta a trianoni döntés. Lesújtottságában hirtelen csak annyit tudott rá mondani: „Nem, nem, soha!”. Egy ilyen csapást is túléltünk. Vörösmarty szavaival: „Megfogyva bár, de törve nem,/ Él nemzet e hazán.” Túléltük Mohácsot, túl Trianont, most a Globalizáció támadásait, a migráns áradatot kellene túlélnünk. Ezt sem lesz könnyebb, de ha hiszünk az összetartozás erejében, ha hiszünk közösségünkben, nemzetünkben, akkor ez is sikerülhet."

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte és köszöntötte Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében dr. Flender Gyöngyi konzul.

Zalányi János gitárszólójával, Kozsik József színművész művészi produkciójával valamint Pethő Rebeka és Csaba testvérpár fuvola és gitár duettjével tette színessé az emlékezést. Rendezvényünket koszorúzással és Himnuszaink eléneklésével zártuk.

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA