2019. december. 11. szerda
Főoldal » Hírek » Nemzeti jelképek vs. nemzetbiztonság? - Román-magyar konferencia Kolozsváron

Nemzeti jelképek vs. nemzetbiztonság? - Román-magyar konferencia Kolozsváron

2016. 11. 13.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Reconstructio Egyesülettel közösen – ismételten megszervezi a 2013 óta rendszeresnek számító román-magyar konferenciát. Az először Sepsiszentgyörgyön, majd Marosvásárhelyen és Brassóban megszervezett eseményre ez alkalommal Kolozsváron kerül sor november 18-án (pénteken) 15.00 órától az Agape Hotelben. 

Nemzeti jelképek vs. nemzetbiztonság? Perek, jelentések és civil mozgalmak a román-magyar kapcsolatok tükrében címmel román—magyar szakmai kerekasztalt szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozsváron. A meghívott előadók több aktuális, közéleti témát is érintenek majd, így szó lesz a magyar közösség politikai képviseletéről és annak szerepéről Románia parlamentjében, a nemzeti jelképek védelmében indított perekről és elkészült árnyékjelentésekről, a román—magyar és transzilvanista civil mozgalmakról, valamint nemzetbiztonsági kérdésekről és az erdélyi magyar közösség célkitűzéseiről. 

A szervezők szándéka szerint a konferencia – melyen a részvétel ingyenes és szinkrontolmácsok segítségével mindvégig két nyelven (románul és magyarul) lesz követhető – jó alkalmat biztosíthat arra is, hogy a román—magyar kapcsolatrendszerek további kérdéseit is megvitathassák a résztvevők. 

A konferencia előadói között szerepel Dr. Bakk Miklós, politológus, egyetemi tanár, Lucian Constantin, az Erdélyi Demokratikus Liga elnöke, Lucian Mîndruță, televíziós műsorvezető, egyetemi tanár, Szikszai László, jogász, Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának elnöke, Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke, Cosmin Giurgiu filmrendező, Gabriel Andreescu, politológus, egyetemi tanár, valamint Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke.

A rendezvény részletes programjáról a szervezők a hét elején tájékoztatják az érdeklődőket és a sajtó képviselőit.

 

* * *


NEMZETI JELKÉPEK VS. NEMZETBIZTONSÁG?

Perek, jelentések és civil mozgalmak a román-magyar kapcsolatok tükrébenProgramterv:

14:30–15:00 Regisztráció

15:00–15:05 Megnyitó: Tőkés László (elnök, EMNT), Sándor Krisztina (ügyvezető elnök, EMNT)

15:05–15:20 Dr. Bakk Miklós (politológus, egyetemi docens, Kolozsvár): Klaus Johannis, avagy a transzilvanizmus kudarca

15:20–15:40 Lucian Mîndruță (televíziós műsorvezető, egyetemi tanár, Bukarest): Hogyan sikerülhet együtt vagy vallhatunk kudarcot külön?

15:40–16:00 Lucian Constantin (elnök, Erdélyi Demokratikus Liga, Brassó): Az erdélyi közös politikai mozgalomról

16:00–16:20 Fancsali Ernő (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete): Erdélyért mozgalmak a virtuális térben

16.20–16.40 Cosmin Giurgiu (fotóművész, producer, filmrendező, Kolozsvár): Civil eszközök politikai mozgalomhoz

16:40–17:00 Hozzászólások

17:00–17:20 Kávészünet

17:20–17:40 Dan Mașca (elnök, Szabad Emberek Pártja, Marosvásárhely): Építkezés erdélyi vagy bukaresti pártokkal?

17:40–18:00 Szikszai László (a Civil Elkötelezettség Mozglom jogásza, Marosvásárhely): Folyamatban levő pereink - az identitás védelmében

18:20–18:40 Gabriel Andreescu (politológus, egyetemi tanár, Bukarest): Nemzetbiztonsági kockázat vs. normális együttélés

18:40–19:00 Smaranda Enache (ügyvezető társelnök, Pro Europa Liga, Marosvásárhely): A román-magyar párbeszéd egy párhuzamos társadalomban

19.00–20.00 Hozzászólások, összegzés


A programváltoztatás jogát fenntartjuk. 

Aloldal jobb felső szöveg

Tőkés László ünnepi beszédét tartja Bánffyhunyadon, 2013. március 15-én. 

„Olyan emberekre van szükség, akik nem félnek, akik tesznek a szabadságért; a külső szabadsághoz pedig elsősorban az szükséges, hogy az emberek  belül is szabadok legyenek, mivel csak szabad emberek vívhatják ki a szabadságot”.

EMNT-gála, Kolozsvár, 2013. december 14. VIDEÓGALÉRIA